Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Rekonstrukce Valdštejnské lodžie v Jičíně se zkomplikovala. Zdi a trámy jsou v horším stavu, než se předpokládalo

Rekonstrukce Valdštejnské lodžie v Jičíně se prodraží. Během rekonstrukce se přišlo na to, že jsou trámy a zdi v natolik špatném stavu, že budou třeba další peníze na jejich opravu. Jde o další tři miliony korun, které schválila rada města. Celkem se tak rekonstrukce vyšplhá na necelých 30 milionů korun.

„Během bouracích prací v lodžii se zjistilo, že zdivo stěn v prostoru rekonstruovaných místností je značně nesourodé a stěny byly staticky nestabilní. Některé části je třeba odstranit a znovu vyzdít,“ potvrdil mluvčí radnice Jan Jireš. Nová klenba se tak musí vyzdít například v černé kuchyni. Nad rámec dříve naplánovaných oprav se musí vyměnit i historická omítka a trámy, které nebyly schopné nést nový strop. Veškeré nové práce musí radnice konzultovat i s památkáři. 

Rekonstrukce severovýchodní části areálu a objektů Čestného dvora začala na konci roku 2019. Původně se mělo opravit osm místností, sklep, schodiště a vstupní portál do sklepa.  

„Jádrem stavebních prací je vybudování víceúčelového sálu ve Valdštejnské lodžii,“ potvrdil mluvčí radnice. Sál dostane velkoplošné obrazovky, kvalitní zvuk a zásuvné hlediště. Práce mají pokračovat celý tento rok. Se zprovozněním město počítá na jaře roku 2022. 

Lodžie byla postavena v 17. století  

Na současném místě nechal lodžii postavit Albrecht z Valdštejna jako svoje reprezentační sídlo. Už návrh nápadně připomínal pražskou Valdštejnskou zahradu, která se stavěla ve stejný čas. Na samotné stavbě se mělo podílet hned několik architektů. Z písemných dokumentů, které se povedlo dochovat, jsou potvrzeni minimálně tři.  

Stavba měla být součástí takzvané osy barokní krajiny. Ta měla spojovat (nyní už zbořený) hrad Veliš, město Jičín a klášter ve Valdicích. V plánu bylo tyto stavby propojit dlouhou čtyřřadou lipovou alejí. Vysázená však byla pouze mezi Jičínem a lodžií. Ve městě byla zachována dodnes.  

Nakonec se stavba dostala do péče Ferdinanda Trauttmansdorffa, který z areálu udělal klasický letohrádek. Ten však nebyl využíván a začal chátrat. Jičín o něj projevil zájem v roce 1936, kdy ho i s přilehlou oborou a bažantnicí odkoupilo.  

Cesta Valdštejnských architektů 

Rekonstrukce je součástí česko-polského projektu Cesta Valdštejnských architektů, který je podpořen evropskou dotací. Jeho cílem je oživit památky z doby Albrechta z Valdštejna na Jičínsku a v sousedním polském Kladsku. 

„Dále je do projektu zahrnuta informačně propagační část, jež chce návštěvníky seznámit s Valdštejnovými architekty – Giovannum Pieronim a Carlem Luragem. Vzniknou materiály jako třeba cestovní knížka, propagační film, pohlednice či expozice, které se budou zabývat nejen Lodžií a Gorzanówem, ale i zámky Náchod, Humprecht a muzeem Kłodzko,“ vysvětluje Jireš.  

Na to vše byla schválena dotace z evropského programu přeshraniční spolupráce. Město Jičín nyní usiluje ještě o další peníze. Získat by je chtělo z programu regenerace památek.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto hkregion.cz

Štítky Valdštejnská lodžie, Jičín, rekonstrukce, oprava, statika, trám, strop, Cesta Valdštejnských architektů, historie, lodžie, architekt, Albrecht z Valdštejna, Ferdinand Trauttmansdorff, Čestný dvůr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce Valdštejnské lodžie v Jičíně se zkomplikovala. Zdi a trámy jsou v horším stavu, než se předpokládalo  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.