Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Označit hory jako rizikové místo je nesmysl, tvrdí šéf Asociace horských středisek

Označit pohraniční horské oblasti České republiky za rizikové z hlediska šíření koronaviru z důvodu turistického ruchu, je podle Asociace horských středisek (AHS) scestné a zavádějící. Má to zdůvodnit pokračující neopodstatněnou uzávěru lyžařských areálů. Podle ředitele asociace Libora Knota vláda pokračuje v politickém rozhodování o skiareálech, a nepřihlíží k racionálním argumentům. Knot tak reagoval na tiskovou zprávu ministerstva zdravotnictví, podle níž je na horách vyšší riziko nákazy covidem-19 než v jiných oblastech.

Kvůli epidemii koronaviru je od 27. prosince z nařízení vlády zastaven provoz lyžařských areálů. Zástupci areálů opakovaně požadují obnovení provozu, a to za přísnějších podmínek než například v Rakousku, kde se lyžuje.

"Před dvěma měsíci na tom byl podle ministerstva zdravotnictví nejhůře Zlínský kraj. Jak by pan ministr zdůvodnil, že se tam nákaza šířila nejrychleji? To bylo proto, že tam žádné hory nejsou? Je to úplně stejně scestná logika," řekl ředitel AHS Libor Knot. Podle něj se zaplněností nemocnic v pohraničních oblastech nemá turistický ruch a jarní prázdniny co do činění. "Problém není na horách," řekl.

Ministerstvo zdravotnictví označilo situaci v horských střediscích a příhraničních oblastech za kritickou. Podle ministra Jana Blatného (za ANO) se tam setkávají lidé z celé země a řada obyvatel ignoruje nařízení. Data podle ministra ukazují, že nakažených na 100.000 obyvatel je v příhraničních regionech víc, zejména v oblastech s horskými středisky.

"Lidé se setkávají v rámci republiky na daleko rizikovějších místech. To, že se lidé setkávají na čerstvém vzduchu, navíc v době jarních prázdnin, nemůže být důvod k tomu něco omezovat," řekl Knot.

Asociace nedávno ostře kritizovala uzavření posledních několika lanových drah, které na horách sloužily pro pěší a běžkaře. "Z epidemického hlediska to bylo naprosté plácnutí do vody, nic neřešící zákaz. Svědčí to o nekompetentnosti," řekl Knot. Provoz lanových drah a vleků byl do soboty omezen jen v souvislosti s užíváním sjezdových tratí. Po zpřísnění protiepidemických opatření přestala minulý týden platit i tato výjimka.

Situace na Trutnovsku patří mezi nejvážnější v zemi. Na vině může být britská mutace koronaviru

V Královéhradeckém kraji bylo pro dnešní ráno 7.950 potvrzených případů COVID-19. To je o 342 nemocných lidí více než minulý týden. Nejhorší situace je podle Krajské hygienické stanice i ministerstva na Trutnovsku. Podle ředitele krajských hygieniků...

Otevřené skiareály by naše nemocnice nezvládla, tvrdí Trutnov 

"Denně do trutnovské nemocnice míří deset až 15 nových pacientů s koronavirem. Situaci zvládá jen díky pomoci ostatních nemocnic v kraji," řekla mluvčí krajských nemocnic Lucie Chytilová. I proto nemocnice v Trutnově podporuje rozhodnutí vlády o neotevření lyžařských areálů.

S otevřením středisek se každoročně zvýší i počet pacientů, kteří se při zimních sportech zraní. Jen minulý rok přivezli ze sjezdovek na ošetření přes 400 lyžařů. Další padesátka lidí musela být kvůli zranění v nemocnici hospitalizována. "Takové množství pacientů bychom nyní odbavit nezvládli. Vše bude ovšem záviset na rozhodnutí vlády," dodala mluvčí. Někteří pacienti tak musí být z nemocnice v Trutnově stěhováni do jiných zdravotnických zařízení v kraji. 

K dnešnímu ránu bylo v Královéhradeckém kraji evidováno 7.625 aktivních případů koronaviru. Nejvíc jich je na Hradecku (2.315) a Trutnovsku (2.113). Jsou to jediné dva regiony, kde je počet případů za hranicí dvou tisíc. Dlouhodobě Trutnovsko patří mezi regiony, kde se nákaza šiří nejrychleji.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky rekreace, vláda, koronavirus, hory, Krkonoše, Orlické hory, turistika, pandemie, COVID-19, Asociace horských středisek, nemocnice, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, infekční onemocnění, Česko, pandemie covidu-19, jarní prázdniny, Trutnov, Rakous

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milan Orkáč

dodržovali opatření a vlekaři je byli schopni ovlivnit, pak by se lyžovalo. Okolní země střediska a vleky zavřeli taky, ale například v Německu to řešit umí, cituji:„Bohužel opět vidíme, že ani zákaz pohybovat se na sjezdovkách lidi od jejich návštěvy neodradil. Nezbývalo nám tedy, než po konzultaci s vedením města zavřít příjezdové komunikace, a zabránit tak dalšímu zaplňování zdejších kopců,“ uvedl jeden z policistů ze Šumavy, ovšem z německé strany. To policie u nás neumí a heslo "Pomáhat a chránit!" se změnilo na: Nepomáhat a rozšířit coronavir!"

Čtvrtek, 4. února 2021, 06:49Odpovědět

Milan Orkáč

Už jeden odborník promluvil, a to šéf pohřebních služeb. Dle něj Covid nemá na množství úmrtí v ČR vliv - výsledek - zvýšená úmrtnost v loňském roce kopíruje zvýšený výskyt Covidu. Tento odborník mluví z hladu po zisku - kdyby návštěvníci hor

Čtvrtek, 4. února 2021, 06:38Odpovědět

Označit hory jako rizikové místo je nesmysl, tvrdí šéf Asociace horských středisek  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.