Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Situace na Trutnovsku patří mezi nejvážnější v zemi. Na vině může být britská mutace koronaviru

V Královéhradeckém kraji bylo pro dnešní ráno 7.950 potvrzených případů COVID-19. To je o 342 nemocných lidí více než minulý týden. Nejhorší situace je podle Krajské hygienické stanice i ministerstva na Trutnovsku. Podle ředitele krajských hygieniků by za tím, mohla být britská mutace COVIDU-19.

„Poslední dva týdny vyzýváme veřejnost v okrese Trutnov k větší opatrnosti, dodržování vládních nařízení, a především k ohleduplnosti k druhým. Je to jeden z nejzasaženějších okresů v celé republice,“ řekl hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS). Na Trutnovsku za posledních sedm dní přibylo v přepočtu na 100 tisíc obyvatel 1025 případů nákazy.

Podle údajů Krajské hygienické stanice je na Trutnovsku 2.370 pozitivních případů, to je nejvíce ze všech regionů kraje. Na pomyslném druhém místě je Hradecko, které má zhruba o stovku případů méně. Naopak nejlépe je na tom Jičínsko, zde za poslední týden počet nemocných klesl na 782.

Závažnost situace na Trutnovsku vláda částečně připisuje velkému množství turistů, kteří v těchto dnech navštěvují Krkonoše. Naopak podle hygieniků by za tím mohla stát britská mutace viru.

„Laboratoř Fakultní nemocnice Hradec Králové nám umožňuje vyšetřovat i vzorky pro zjištění tzv. britské mutace koronaviru. Jsme sice na úplném začátku, ale již nyní se zdá, že mutovaný vir se vyskytuje v celém našem kraji. V takovém případě pak může docházet k překvapivým vyšším počtům nových případů, jak to nyní vidíme na Trutnovsku," vysvětluje ředitel krajských hygieniků Ivan Kučera.

Vláda opět přitvrdila. Ubytování jen pro osoby na služební cestě, testování na covid každé tři dny

Vláda dnes rozhodla o dalším zpřísnění opatření. Na rozdíl od minulosti by se podle zástupců vlády mohla začít epidemická situace horšit v době, kdy jsou plné nemocnice. Ubytovací služby budou moci využívat nově pouze osoby na služební cestě....

Otevřené lyžařské areály by nemocnice v Trutnově nezvládla

S vyšším počtem nakažených logicky stoupá i počet hospitalizovaných. Nemocnice v Trutnově tak patří mezi nejvytíženější v Královéhradeckém kraji.

"Denně do trutnovské nemocnice míří deset až 15 nových pacientů s koronavirem. Situaci zvládá jen díky pomoci ostatních nemocnic v kraji," řekla mluvčí krajských nemocnic Lucie Chytilová. I proto nemocnice v Trutnově podporuje rozhodnutí vlády o neotevření lyžařských areálů.

S otevřením středisek se každoročně zvýší i počet pacientů, kteří se při zimních sportech zraní. Jen minulý rok přivezli ze sjezdovek na ošetření přes 400 lyžařů. Další padesátka lidí musela být kvůli zranění v nemocnici hospitalizována. "Takové množství pacientů bychom nyní odbavit nezvládli. Vše bude ovšem záviset na rozhodnutí vlády," dodala mluvčí.

Někteří pacienti tak musí být z nemocnice v Trutnově stěhováni do jiných zdravotnických zařízení v kraji. „Byl jsem navštívit nemocnici v Trutnově, abych se o situaci přesvědčil na vlastní oči a musím potvrdit, že všichni zdravotníci dělají vše, co je v jejich silách, za což jim znovu děkuji,“ dodává hejtman.

Situace v kraji je nejhorší v České republice

Aktuální vývoj situace v Královéhradeckém kraji patří mezi nejhorší v celém Česku. Ve všech nemocnicích v regionu bylo ke čtvrtečnímu ránu hospitalizováno zhruba 540 pacientů s onemocněním COVID-19. 120 z nich je na jednotkách JIP a ARO. Více než třetina z nich je ve vážném stavu.

Podle informací serveru hlidacstatu.cz je v Královéhradeckém kraji volno jen na pěti lůžkách oddělení JIP a ARO a na jednom covidovém lůžku s klasickým kyslíkem.

Na začátku pracovního týdne bylo v Královéhradeckém kraji zasaženo 15 sociálních zařízení. To je zhruba jedna třetina. Počty nakažených klientů se stále drží na hranici kolem 8 procent. V domácí izolaci s potvrzeným testem na COVID-19 je zhruba pět procent zaměstnanců.

"Situace v těchto zařízeních v Královéhradeckém kraji se v posledních dnech nemění, je nadále vážná. Zatím nevidíme významnější ústup covidového onemocnění," řekla Martina Svatoňová z kanceláře hejtmana.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky Trutnovsko, COVID-19, koronavirus, pandemie, ČR, britská, mutace, šíření, nejhorší, přehled, nemocnice, areály, naplněnost, Královéhradecký kraj, okres Trutnov, VUI-202012/01, Trutnov, Krajská hygienická stanice, Martin Červíček, ODS, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Situace na Trutnovsku patří mezi nejvážnější v zemi. Na vině může být britská mutace koronaviru  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.