Střední škola gastronomie a služeb v Nové Pace rozvezla své výrobky z cukrářské dílny do prvních linií v celém Královéhradeckém kraji. Nápad vznikl u samotného učitelského sboru. Uspořádali sbírku a z vybraných peněz napekli. Akci nazvali „Rychlé cukry“.
„Naše cukrářské výrobky jsme rozvezli na jednotlivá covidová centra, na oddělení nemocnic, do sociálních služeb i dětských domovů,“ řekl ředitel školy Petr Jaroš. Šlo o koláče, zákusky nebo 30 tašek s čerstvým chlebem a vánočkami. Ty skončili ve Fakultní nemocnici Hradec Králové.
Střední škola gastronomie a služeb nezapomněla ani na dispečery nebo záchranáře, kteří každým dnem vyjíždí za pozitivními pacienty. „Pokud zasahujeme u covidových pacientů, všechno trvá déle. Časově náročná je například i povinná dekontaminace. To času na kávu a zákusek je tak pochopitelně méně,“ říká mluvčí záchranářů Ivo Novák.
Pro Střední školu gastronomie a služeb v Nové Pace nebylo pečení nikterak složité. Škola má přímo ve městě cukrářskou a pekařskou dílnu, kterou za běžné situace využívají studenti oborů Cukrář a Pekař.
Prakticky od začátku pandemie školy v Královéhradeckém kraji pomáhají tam, kde je třeba. Například zaměstnanci škol na Trutnovsku šili roušky. Univerzita Hradec Králové se podílela na vývoji a výrobě ochranných štítů. V těchto dnech je na pozemku univerzity už čtvrté odběrové místo v Hradci Králové.
„Jsem rád, že se do toho školy takto zapojují. Dávají těm lidem zprávu, že v tom nejsou sami,“ řekl náměstek hejtmana Arnošt Štěpánek (Piráti).
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.