Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Stát zapomněl na očkování strážníků. Královéhradecký kraj je oočkuje společně s členy IZS

Státní strategie počítá s očkováním všech členů IZS v první skupině. Problém je v tom, že vláda zapomněla na strážníky městské policie. Ty totiž nejsou členy integrovaných složek, ale pouze podpůrnou skupinou. Do své strategie je tak zařadil alespoň Královéhradecký kraj.

Státní strategie sice počítá s očkováním členů IZS během ledna a února. Ve strategii je ale doslova uvedeno, že se jedná: „o poskytovatele zdravotnické záchranné služby, Policii ČR, HZS ČR a jednotky požární ochrany zařazené do plošného pokrytí kraje jednotkami požární ochrany.“ Do těchto skupin městská policie nepatří.

Městská policie přitom logicky spadá do skupiny lidí, která s nákazou každý den přichází do kontaktu. „Naši strážníci vypomáhají na odběrových místech, kam chodí nakažení lidé. Navíc se mohou nakazit i při některých dalších zásazích,“ řekla mluvčí strážníků v Hradci Králové Eva Kněžourová. Strážníci mohou do kontaktu s nemocí přijít i ve chvíli, kdy řeší problematiku ohledně lidí bez domova.

Ještě předminulý týden městská policie v Hradci Králové nevěděla, zda bude do prioritní skupiny spadat. S dotazem se tak velitel obrátil přímo na vedení Královéhradeckého kraje. Hejtmanství následně potvrdilo, že krajská strategie očkování se strážníky počítá.

„Počítáme s očkováním strážníků městské policie ve chvíli, kdy budou očkováni příslušníci složek IZS,“ řekl Hradecké Drbně mluvčí Královéhradeckého kraje Dan Lechmann. Ve chvíli, kdy byl na problematiku upozorněn ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), slíbil, že strážníky do státní strategie doplní.

Opačný názor měl ještě před pár dny ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). „Dále navyšovat tuto skupinu by nebylo ani smysluplné, protože tolik dávek v průběhu dvou měsíců ani nebude v Česku," řekl.

Podobně řeší situaci i v ostatních krajích

Před stejným problémem stálo i několik dalších krajů v České republice. Mezi prvními do své strategie očkování zařadil strážníky Karlovarský kraj.

„Jde o to, že podle nějakého zákona jsou státní policisté zaměstnanci státu a městští strážníci zase zaměstnanci města. Proto zřejmě došlo k tomu pochybení. My jsme je ale začlenili v ostatním záchranným složkám a budeme je očkovat rovněž prioritně,“ řekl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (KOA).

PŘEHLEDNĚ: Kde v Královéhradeckém kraji vzniknou velká očkovací centra?

Jednotlivé kraje v České republice připravují vlastní očkovací strategii, výjimkou není ani Královéhradecký kraj. Ten chce zřídit až deset očkovacích center v kraji. To největší by mělo vzniknout přímo ve Fakultní nemocnici Hradec Králové.

Tento týden začnou seniory očkovat i krajské nemocnice

Ještě minulý týden probíhalo očkování lidí nad 80 let jen ve dvou nemocnicích v Královéhradeckém kraji. Vakcínu tak podávala pouze Fakultní nemocnice Hradec Králové a nemocnice v Náchodě, v pátek se přidal Trutnov. Ostatní zařízení se mají přidat během tohoto týdne.

Nejrizikovější skupina obyvatel má být naočkována během ledna a února. Mezi tyto lidi patří senioři nad 80 let, zdravotní pracovníci, osoby podílející se na péči o COVID-19 pozitivní pacienty a lidi, kteří pracují na očkovacích centrech. Od února do června by Královéhradecký kraj rád spustil očkování na plno ve velkých centrech.

Očkovacích center má být v Královéhradeckém kraji minimálně sedm, v každém okresním městě minimálně jedno. To největší bude fungovat přímo ve Fakultní nemocnici Hradec Králové.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MPHK

Štítky městská, policie, očkování, strategie, stát, Královéhradecký, kraj, vakcína, IZS, plán, Královéhradecký kraj, obecní policie, Policie České republiky, Hasičský záchranný sbor, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Česko, Hradec Králové, Jan Hamáček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stát zapomněl na očkování strážníků. Královéhradecký kraj je oočkuje společně s členy IZS  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.