Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

PŘEHLED: Od zítřka platí nová opatření. Přinášíme kompletní přehled

Od půlnoci se Česká republika vrací zpět do čtvrtého stupně v rámci PES. Tentokrát však zařadila do opatření i několik výjimek. Přehledná tabulka tak postrádá smysl a je třeba se ve vládních opatřeních orientovat jinak. Hradecká Drbna přináší přehled jednotlivých nařízení.

Největší změnou je uzavření restaurací. Ty se rozhodla vláda uzavřít 15 dní poté, co povolila jejich provoz. Povolená jsou pouze výdejní okénka v čase od 05:00 do 23:00. Vláda alespoň zrušila kritizovaný zákaz prodeje nealkoholických nápojů s sebou. Zákaz prodeje alkoholu stále platí. Společně s restauracemi musí být zavřené i herny a kasina. Podobně jsou na tom i rekreační hotely, i ty mají stopku.

Ačkoliv čtvrtý stupeň systému PES mluví o uzavření obchodů, nyní se na ně vztahuje výjimka. Otevřené tak zůstávají všechny obchodní centra i malé provozovny. Je však třeba dodržovat vládou nařízená pravidla o jednom nakupujícím na 15 metrů čtverečních plochy.

Vláda dnes odsouhlasila návrh ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), aby se Česko vrátilo ze třetího do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES od nadcházejícího pátku. Kvůli tomu se opět zpřísní opatření proti epidemii covidu-19....

Další novinkou jsou nová pravidla pro školy. Dětem se prodloužily vánoční prázdniny, začnou už 18. prosince. Zpět do škol se studenti vrátí až 4. ledna. Rodiče budou moci za pondělí a úterý čerpat ošetřovné. Mateřské školy budou fungovat bez omezení. Vysoké školy přejdou na distanční výuku.

Od zítřejšího rána musí být zavřená i fitness centra. I jejich provoz vláda zakázala po 15 dnech. Společně s posilovnami se musí zavřít i bazény, a wellness centra. Výjimku mají pouze poskytovatelé zdravotních služeb a profesionální sportovci.

Velké problémy budou muset řešit i sportovci. Povoleny jsou pouze profesionální soutěže bez diváků. Znovu se však uzavírají vnitřní sportoviště. Venku bude možné hrát jen v počtu do šesti lidí. Od 18. prosince se mohou otevřít zimní střediska a skiareály. Lyžaři se ale nebudou moct na horách ubytovat.

Pro čtvrtý stupeň PES by měl platit zákaz návštěv v sociálních zařízeních. I na toto pravidlo vláda vydala výjimku. Od pátku tak bude stále možné zařízení navštěvovat. Podmínkou bude minimálně negativní antigenní test a respirátor.

Otevírací doba do 20:00 nestačí, restaurace v Hradci Králové krachují. Blatný je chce od příštího týdne opět zavřít

Majitelé barů a restaurací se snaží bojovat s vládním nařízením o zavírací době do 20:00. Ve většině případů svůj boj prohrávají. Redakce oslovila několik podniků v centru Hradce Králové a všichni se shodují na jednom: otevírací doba do osmi...

Velký zásah od zítřka dostane kultura a volný čas. Stejně jako restaurace a posilovny po patnácti dnech musí zavřít i zoologické zahrady. Svoji činnost musí ukončit muzea, výstavy nebo například veletrhy. V případě knihoven je povoleno půjčovat knihy pouze prostřednictvím výdejního okénka. Pro kina a divadla stále platí zákaz přítomnosti diváků.

Vánoční trhy se pořádat mohou. Má to však několik základních pravidel. Prodejci mohou prodávat pouze potraviny, které si kupující odnese. Stále je v platnosti zákaz prodeje občerstvení a alkoholu. Prodej kaprů je ve čtvrtém stupni povolen stejně tak, jako prodávání vánočních stromků.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB: Úřad vlády ČR

Štítky přehled, PES, stupeň, omezení, vláda, koronavirus, pandemie, restaurace, obchody, posilovny, zavřeno, sport, kultura, čtyřka, vyjímka, Česko, Protiepidemický systém České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čertus Luciferus

Už jsem to přestal vstřebávat, budu dělat vše podle vlastního uvážení a jaké budu mít možnosti se někam dostat, vláda je banda dementů mění to sem a tam a čert aby se v tom vyznal, jinak na ně kašlu.

Čtvrtek, 17. prosince 2020, 19:09Odpovědět

PŘEHLED: Od zítřka platí nová opatření. Přinášíme kompletní přehled  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.