Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Otevírací doba do 20:00 nestačí, restaurace v Hradci Králové krachují. Blatný je chce od příštího týdne opět zavřít

Majitelé barů a restaurací se snaží bojovat s vládním nařízením o zavírací době do 20:00. Ve většině případů svůj boj prohrávají. Redakce oslovila několik podniků v centru Hradce Králové a všichni se shodují na jednom: otevírací doba do osmi večer může být likvidační.

Barům a restauracím se v České republice začalo blýskat na lepší časy. Vláda povolila otevřít do 22:00, což mohlo řadě podnikům zachránit život. Doslova jen o pár dní později však couvla a rozvolnění omezila otevírací dobou do 20:00

Například pro Michala Kammela, který na Velkém náměstí v Hradci Králové provozuje Hendrix Café Bar, znamená omezení otevírací doby zhruba 90% ztráty. „Nemáme žádné firemní večírky, kterých jsme měli v loňském roce opravdu hodně. Navíc jsme noční bar kam lidé spíše chodí po 18 hodině,“ potvrdil naší redakci.

V první den provozu do 20:00 nevydělal ani na pokrytí provozních a personálních nákladů. Jeho ztráty z baru tak alespoň částečně kryje jeho druhý podnik Sport Cafe. I tady ale počítá zhruba 40% ztráty. „Zákazníci se alespoň naučili chodit dříve, máme spoustu rezervací už od 16 hodin. Jsem velice rád, že naši zákazníci si dávají rezervace takhle brzy, velice nám tímto pomáhají držet restauraci v chodu,“ dodal.

Podobný problém řeší i další noční podnik v centru Hradce Králové X-treme bar. Jeho majitel se dokonce bojí, že nedosáhne na finanční pomoc ze strany státu. „Pro cocktail bar, který za běžného stavu otevírá ve 20:00 a je v provozu už 17 let, je toto nařízení samozřejmě likvidační. O to víc je likvidační to, že nás fakticky nezavřeli a tím pádem nám nebudou kompenzovat ani korunu na udržení tohoto zařízení,“ řekl Robert Jedlička, majitel baru. Ten tak prakticky nonstop zavřený podnik financuje ze svého, což už nedokáže dělat dlouho.

Hradecká Drbna oslovila například pivnici Útulek, její majitel Martin Lexa nám však odpověděl pouze: „Nemám chuť ani náladu něco komentovat. Tržba nám padla o 70%.“

Podobný problém řeší i restaurace Mexita v centru města. Restaurace nakoupila suroviny a rozdělila směny svým zaměstnancům. Zpátečnickým krokem vlády teď restaurace počítá ztráty. „Nakoupili jsme suroviny, které zřejmě nezvládneme zpracovat do konce jejich expirační doby. Z důvodu menší návštěvnosti zákazníků jsem musel upravit personálu směny, takže i oni přijdou o peníze,“ vysvětluje majitel restaurace Martin Karel.

Proč ostatní můžou a restaurace ne?

Prakticky všichni provozovatelé nařízení vlády rozumí, nechápou však dvojí metr, se kterým politici přistupují k nařizovaným restrikcím. „Ostatní firmy normálně fungují, jsou omezené jen služby. Touhle salámovou metodou, kdy 72% firem normálně pracuje a zbytek nemůže pracovat, si bere vláda gastronomii jako rukojmí,“ postěžoval si Kammela.

Restauratéři a majitelé podniků zároveň upozorňují, že kompenzace ze strany státu nebudou stačit. Řadě provozoven tak pouze oddálí jejich definitivní zavření. Odkazují se například na Německo nebo Rakousko, kde vláda poskytuje kompenzaci ve výší 75% loňského příjmu.

„Nám dají na tři měsíce polovinu nájmu a Antivirus, který stejně přijde až za 30 dní. No a tím si myslí, že je to vyřešený,“ postěžoval si Kammel. A podobná situace platí i u hudebních klubů a diskoték. I ty musí mít kvůli vládním omezením od 15. října zavřeno. Otevírat pro ně do 20:00 nedává nejmenší smysl.

Zpátečnický krok, kdy vláda povolila otevřít do 22:00 a potom ubrala, kritizují i někteří členové opozice. „Je to jako by se někdo topil… Vláda mu hodí lano a ve chvíli, kdy se začne chytat tak ucukne a nechá ho utopit,“ řekl poslanec Dominik Feri (TOP09). Podle jeho slov vláda dostatečně s podnikateli nekomunikuje a nedokáže předložit dostačujících návrh řešení.

Ministerstvo chce návrat do čtvrtého stupně a znovu zavřít restaurace

Ministerstvo zdravotnictví podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) v pondělí vládě navrhne přechod ze třetího do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES. Současná opatření se tak zpřísní. Pravděpodobně to bude od druhé poloviny nebo konce příštího týdne.

Pokud vláda návrh ministerstva přijme, opatření budou odpovídat čtvrtému stupni kromě obchodů a služeb, které zůstanou otevřené všechny s omezením počtu lidí na metry čtvereční. "Omezení nebude dáno sortimentem, ale budou mít omezení osob na metry čtvrteční," řekl Blatný. Povolené budou dál také návštěvy v domovech pro seniory, budou se ale muset testovat a mít respirátor.

Vrátí se tak například noční zákaz vycházení, více se omezí setkávání osob, provoz škol, sportu a sportovišť nebo hotelů a restaurací. Blatný také uvedl, že vláda se bude bavit o kompenzacích pro provozovny, které se budou muset znovu zavřít, zejména pro restaurace. "Budu velmi žádat, aby se pro ně našel lepší systém kompenzací," uvedl ministr.

Restaurace jsou podle něj místem, kde se lidé setkávají s vyšším počtem lidí, jsou tam desítky minut, konzumují jídlo a pijí alkohol. Důvody jsou tak podle Blatného epidemiologické, protože tam nejde nosit roušky a chovat se zcela zodpovědně.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB: Hendrix Café Bar

Štítky hospoda, restaurace, bar, krach, problém, finance, peníze, omezení, otevírací, doba, Blatný, zákaz, vláda, kompenzace, komplikace, gastronomie, Hradec Králové, Jan Blatný, Česko, Dominik Feri, ANO 2011, TOP 09, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Otevírací doba do 20:00 nestačí, restaurace v Hradci Králové krachují. Blatný je chce od příštího týdne opět zavřít  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.