Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

ČOI zajistila padělky za více než pět a půl milionu korun. Objevila je i v Královéhradeckém kraji

Inspektoři z České obchodní inspekce provádí kontroly prodeje padělaného zboží poměrně často. Některé obchodníky to ale moc netrápí a nabízí stále padělky. Ve třetím čtvrtletí tohoto roku provedli inspektoři 201 kontrol v kamenných prodejnách, na tržnicích a tržištích. Zajistili padělky za více jak pět a půl milionu korun.

Provoz kamenných prodejen a bleších trhů byl kvůli probíhající koronavirové epidemii ve třetím čtvrtletí výrazně omezen. I tak ale eviduje ČOI větší porušení zákazu nabízení, prodeje a skladování padělaných výrobků, než tomu bylo loni ve stejném období.

Celkem bylo provedleno 201 kontrol a u 42 z nich právě toto porušení inspektoři zjistili. Je to o šest procent více než v roce 2019. Zajištěno bylo 6 460 kusů padělků v hodnotě originálů 5 696 546 Kč. Jen v Královéhradeckém a Pardubickém kraji bylo provedeno devatenáct kontrol, z toho třináct jich bylo se zjištěním porušení právních předpisů. Ve čtyřech případech byl porušen zákon a prodávány padělky.

Šlo o falzifikáty hraček a výrobků pro děti a oděvy značek PokémonWizards a značek Hyundai a Volkswagen. „Výrobky, které neodpovídají zvláštním právním předpisům, u kterých bude pravomocně rozhodnuto o jejich propadnutí anebo zabrání, budou následně zničeny nebo využity k humanitárním účelům,“ řekl mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

Na základě zjištěných porušení právních předpisů uložili inspektoři pravomocně 159 pokut v hodnotě 2 321 500 Kč. Kontroly také naznačují, že se nabídky a prodeje padělků přesouvají i nadále do sféry internetového obchodování a na sociální sítě. I proto bude této problematice věnována v následujícím období zvýšená pozornost.  

Ohodnoť článek

Foto Česká obchodní inspekce

Štítky ČOI, padělky, obchody, ČR, východní Čechy, Královéhradecký kraj, Česká obchodní inspekce, právní předpis, Volkswagen, Jiří Fröhlich, Hyundai, Pardubický kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ČOI zajistila padělky za více než pět a půl milionu korun. Objevila je i v Královéhradeckém kraji  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.