Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pokud v lese najdete mrtvé zvíře, dejte vědět myslivcům. Kraj se připravuje na výskyt afrického moru prasat

Státní veterinární zpráva začátkem listopadu informovala o výskytu afrického moru prasat v okrese Görlitz v Německu. Několik případů je potvrzeno i v sousedním Polsku. Ačkoliv nebyl mor potvrzen v České republice, vedení Královéhradeckého kraje nabádá k opatrnosti. A to jak odbornou, tak laickou veřejnost.

Nejblíže zaznamenaný úhyn na africký mor byl zaznamenán v Sasku, zhruba 60 kilometrů od státních hranic s Českou republikou. „Varovné je na současném vývoji zejména to, že se jednalo o uloveného, nikoliv uhynulého divočáka,“ sdělil ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

V Královéhradeckém kraji ani České republice zatím nákaza potvrzena nebyla. Hejtmanství se však na tuto možnost připravuje. „Chci apelovat na veřejnost, aby v případě nálezů uhynulých kusů černé zvěře neprodleně kontaktovala myslivce, veterinární správu nebo obecní úřad,“ řekl na dnešní tiskové konferenci náměstek hejtmana Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Uhynulého zvířete by se neměli lidé dotýkat. Dotčeným orgánům postačí, když volající uvede co nejpřesnější polohu, popřípadě zvíře vyfotí.

Vedení Královéhradeckého kraje je ve spojení se Zlínským krajem, ve kterém se mor objevil naposledy v roce 2017. „V případě potvrzení nákazy se budeme řídit zkušenostmi ze Zlínského kraje. Například v povolání policejních odstřelovačů zvěře,“ dodal náměstek.

Státní veterinární správa proto vydala mimořádná preventivní opatření, která platí zatím jen v Libereckém a Ústeckém kraji. Jedná se především o odměny za odstřel černé zvěře a odběr vzorků z padlých zvířat. „Platí zákaz dovozu částí těl prasat divokých ke zhotovení trofejí ze zemí s výskytem AMP i zákaz používat v chovech prasat seno a slámu pocházející z těchto zemí,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Rizikem je i zkrmování kuchyňských odpadů v chovech domácích prasat nebo maso a masné výrobky z vepřového masa z domácích porážek nebo neznámých zdrojů. „To samé platí také pro maso z neprohlédnutých prasat divokých a výrobky z něj,“ dodal mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Africký mor prasat (AMP) je nebezpečné, vysoce nakažlivé onemocnění domácích i divoce žijících prasat všech plemen a věkových kategorií. Původcem je virus vyvolávající u postižených zvířat širokou škálu klinických příznaků. Pro akutní formu onemocnění je charakteristická vysoká horečka, krváceniny v játrech, slezině, na výstelce krevních cév a mízních uzlinách a také vysoký počet úhynů. Na člověka se AMP nepřenáší a nepředstavuje pro něj zdravotní nebezpečí.

Šířit se začíná i ptačí chřipka

Kromě afrického moru prasat se po Evropě začala šířit i ptačí chřipka. Několik případů je potvrzeno v Nizozemí a Německu. „Mimořádná veterinární opatření v tomto případě spočívají v izolaci území a utracení všech ptáků,“ upozorňuje Bělobrádek. Podobně jako u moru prasat je kraj připraven i na výskyt ptačí chřipky. Hejtmanství je v kontaktu například se Státní veterinární správou.

Ptačí chřipka (neboli H5N8) je pro ptáky a výjimečně i prasata vysoce nakažlivá nemoc. Doposud však nebyl zaznamenán přenos nákazy na člověka.

Ptačí chřipka se u ptáků projevuje ve dvou formách. Při lehčí bývá příznakem jen zježené peří, nebo méně početné snášky vajec. Těžší forma je pro ptáky vysoce nakažlivá a vede k úhynu velmi záhy po nákaze. Onemocnění postihuje velkou část vnitřních orgánů a úmrtnost nakaženého ptactva za 48 hodin po nakažení dosahuje 100%.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky prase, africký, mor, nemoc, nákaza, Německo, Polsko, Královéhradecký, Liberecký, kraj, opatření, veterinární, správa, ptáci, chřipka, Česko, divoké prase, Královéhradecký kraj, Státní veterinární správa České republiky, ptačí chřipka, Zhořelec, Pavel Bělo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pokud v lese najdete mrtvé zvíře, dejte vědět myslivcům. Kraj se připravuje na výskyt afrického moru prasat  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.