Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Děti z dětských domovů pojedou na hory. Ozdravné pobyty jim zaplatí Královéhradecký kraj

Královéhradecký kraj vyčlenil půl milionu korun, za které pošle děti ze sedmi dětských domů na ozdravné pobyty na horách. Celkem půjde o zhruba dvě stovky dětí, které pojedou ve dvou turnusech od poloviny listopadu do Vánoc.

Královéhradecký kraj spravuje dětské domovy v Jaroměři, Vrchlabí, Dolním Lánově, Sedloňově, Nechanicích, Broumově a Potštejně.

Nápad poslat děti do horských ozdravoven vznikl přímo v jednotlivých domovech. Po konzultaci s psychology a ředitelkou Sdružení ozdravoven a léčeben Janou Třešňákovou hejtmanství uvádí nápad v život. Děti tak pojedou do zařízení v Peci pod Sněžkou, Špindlerově Mlýně a Nemojově.

„Dětské domovy fungují od letošního jara kvůli koronavirové epidemii v mimořádném režimu a pro děti je tato situace hodně náročná. Některé z nich obtížně zvládají pobyt v karanténě, u jiných se objevují i vážnější poruchy chování. Změna prostředí, pobyt v přírodě, setkání s jinými vychovateli a učiteli bude pro děti určitě příjemnou změnou," sděluje náměstek Arnošt Štěpánek (Piráti).

S každým turnusem vyrazí jeden nebo dva pedagogové. Ostatní zůstanou v domovech a budou se věnovat činnostem, které za normálních okolností nestíhají.

I dětské domovy trápí nedostatek personálu

Kvůli nařízeným karanténám v dětských domovech chybí jak pedagogové, tak vychovatelé. Částečně tak vypomůže 90 dobrovolníků z řad středoškolských učitelů. Ty pomáhají s hlídáním, doučováním i se zajišťováním distanční výuky.

„Kromě nedostatku zaměstnanců vznikly i logistické problémy s realizací karantény a izolací pozitivních dětí,“ říká náměstkyně hejtmana Martina Berdychová (Východočeši). V dětských domovech je třeba o svěřené děti pečovat 24 hodin denně.

Ohodnoť článek

Foto Dětský domov Žíchovec

Štítky dětský, domov, Krkonoše, pobyt, Královéhradecký, kraj, ozdravný, zařízení, děti, Královéhradecký kraj, dětský domov, Vánoce, karanténa, Broumov, Jaroměř, Vrchlabí, Nechanice, Potštejn, Dolní Lánov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děti z dětských domovů pojedou na hory. Ozdravné pobyty jim zaplatí Královéhradecký kraj  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.