Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO: Mezi stromy i ve vodě. Odchyt pelikánů dal ošetřovatelům zoologické zahrady opět zabrat

I letos museli ošetřovatelé ze Safari Parku ve Dvoře Králové odchytat celkem devět pelikánů. Před zimní sezónou je čekalo tradiční stěhování z venkovního výběhu do vnitřní expozice. Ani tentokrát z toho odchytový tým nevyšel suchý.

„Každý rok je to stejné a každý rok je to dokonce i složitější. Ptáci už to znají, a tak odchytit jednoho z nejtěžších létajících ptáků není vůbec žádná sranda, navíc letos jsem měl zhruba o polovinu méně chytačů, neboť ne každý si mohl dovolit si zaběhat a vykoupat se ve studené vodě. Naštěstí náš tým je sehraný, a tak se nám akce povedla a všechny pelikány jsme v relativně krátké době pochytali,“ řekl kurátor chovu ptáků v Safari Parku Michal Podhrázský.

Odchyt těchto ptáků může pro fotografy i veřejnost vypadat jako relativně dobrá zábava. Je však třeba si uvědomit, že odchyt každoročně probíhá až na podzim. Venkovní teplota se tak pohybuje kolem 15 stupňů.

"Nejlepší a nejrychlejší způsob odchytu je vyhnat pelikány z rybníku ven, odříznout je od vody a na břehu pochytat," říká zoolog Michal Podhrázský. To se však vždy nepovede. Ani jeden z ptáků se dobrovolně chytit nenechá. Když už neví, kam by se schoval mezi stromy, vleze zpátky do vody. V tu chvíli na řadu přichází nafukovací kánoi, sítě a hodina otužování.

Ačkoliv se to nezdá, pelikán umí být nebezpečné zvíře. Svým zobákem dokáže v ohrožení poranit podobně jako nožem. "Při odchytu je důležité každému jedinci ihned pevně sevřít zobák, aby při přenášení nedošlo ke zranění. Pelikáni se urputně brání a dlouhým zobákem často míří přímo do obličeje“ zakončuje Podhrázský.

Ohodnoť článek

Foto Safari Park Dvůr Králové nad Labem

Štítky pelikán, Safari Park, Dvůr Králové, odchyt, sezóna, zima, voda, výběh, tradice, FOTO, ZOO Dvůr Králové, ptáci, Dvůr Králové nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Mezi stromy i ve vodě. Odchyt pelikánů dal ošetřovatelům zoologické zahrady opět zabrat  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.