Počasí dnes8 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

VOLBY 2020: Volby vyhrála koalice ODS, STAN a Východočechů. Začíná vyjednávání o složení krajské koalice

, aktualizováno 3. října 2020, 21:01

V Královéhradeckém kraji je sečteno 100% hlasů. Od uzavření místností to byl velice těsný boj mezi hnutím ANO a koalicí, kterou tvoří ODS, STAN a Východočeši. Jen s mizivým rozdílem nakonec vyhrála zmiňovaná trojkoalice. Nyní přijdou na řadu vyjednávání o případné koalici, která povede Královéhradecký kraj další čtyři roky.

Procentuální rozdíl mezi trojkoalicí a hnutím ANO je mizivý, konkrétně 1,5%. Rozhodlo 2.631 hlasů. Obě strany obsadí ve vedení Královéhradeckého kraje 12 mandátů. Na třetím místě skončila Česká pirátská strana s 14,4% a 7 mandáty. Koalice ODS, STAN a Východočechů vyhrála ve všech regionech kromě Hradecka. Zde získalo největší počet hlasů hnutí ANO.

Konkrétně v Hradci Králové ANO získalo 21,72% hlasů, druhá trojkoalice ODS, STAN a Východočechů získala v krajském městě 19,58% hlasů. Česká pirátská strana ve městě získala 15,41%. K urnám ve městě vyrazilo 43,15% voličů.

V celém Královéhradeckém kraji vyrazilo k urnám rovných 40 procent lidí. Jde o historicky druhou nejvyšší návštěvnost krajských voleb v regionu. Větší byla pouze v roce 2008. Celkem voliči odevzdali 173.771 obálek, 2.645 hlasů bylo neplatných.

Výsledky voleb v Královéhradeckém kraji:

  1. Koalice ODS + STAN + Východočeši – 23,55% a 12 mandátů
  2. ANO – 22,04% a 12 mandátů
  3. Česká pirátská strana – 14,4% a 7 mandátů
  4. Spolu pro kraj (ČSSD + Zelení) – 8,87% a 4 mandátů
  5. Koalice pro Královéhradecký kraj (KDU-ČSL + VPM + Nestraníci) – 8,32% a 4 mandátů
  6. Spojenci pro Královéhradecký kraj – 7,83% a 2 mandátů
  7. SPD – 5,45%
  8. KSČM – 4,51%
  9. Trikolóra hnutí občanů – 3,09%
  10. Demokratická strana zelených – za práva zvířat – 0,97%
  11. ROZUMNÍ - Petr Hannig - za spravedlnost a životní jistoty – 0,72%

Strany začnou vyjednávat o složení koalice

"Jen málo stačilo k vítězství, které by naši vyjednávací pozici diametrálně změnilo, i když zastupitelských křesel máme stejně jako vítěz," řekl lídr kandidátky hnutí ANO Jaromír Dědeček

Jednotlivé strany a hnutí v Královéhradeckém kraji začnou vyjednávat o možných koalicích. Každá z politických stran má na seznamu uskupení, se kterým spolupracovat nechce. Výjimkou je hnutí ANO. „Všechno je o lidech a vzhledem k tomu, že nás poznali a čtyři roky jsme měli mandát v Královéhradeckém kraji, zatím nemohu říci, že bychom se konkrétně k někomu vyhradili a nechci předjímat,“ řekla Hradecké Drbně Ivana Hantschová.

Například Česká pirátská strana nechce případnou koalici tvořit s politickými stranami, které nezastávají demokratické hodnoty. Do případné spolupráce by tak Piráti nešli například s KSČM, Trikolórou nebo SPD. „Případná spolupráce a tvorba koalice nebude jenom na mě. Shodnout se na tom musí všichni krajští členové,“ řekl lídr strany Zdeněk Podal. Zároveň dodal, že se nechce účastnit koalice, která by měla vytlačit vítěze voleb. Podobně tomu bylo v Královéhradeckém kraji u posledních krajských voleb v roce 2016.

Lídr vítězné koalice Martin Červíček (ODS) Hradecké Drbně potvrdil, že vyjednávání o novém složení zastupitelstva začnou probíhat už během dnešního večera. „Přijde mi fér vyjednávat až po úplném sečtení všech hlasů,“ řekl. Zároveň dodal, že hodlá oslovit všechny politické strany, které v krajských volbách získaly více než pět procent hlasů kromě SPD.

Bělobrádek: Pro koalici v kraji budou rozhodující Piráti 

Pro vznik nové koalice v Královéhradeckém kraji bude podle lídra Koalice pro Královéhradecký kraj Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) důležitý postoj Pirátů. "Bude hodně záležet na tom, jak se rozhodnou Piráti. Pokud tedy nedojde ke koalici ANO a ODS," řekl Bělobrádek. Jím vedenou koalici vedle KDU-ČSL tvoří ještě Volba pro město a Nestraníci.

Představu o budoucí koalici a působení lidovců a jejich partnerů v ní Bělobrádek zatím nemá. "Uvidíme, jaké budou nabídky, zda se k něčemu dobereme. My jsme připraveni jak odejít do opozice, tak převzít spoluzodpovědnost za vládu v kraji," řekl. Koalice pro Královéhradecký kraj je od voleb 2016 v nynější koalici s dalšími čtyřmi subjekty.

VOLBY 2020: Povolební vyjednávání v kraji začne ještě dnes. Vítěz chce jednat se všemi kromě SPD

Povolební vyjednávání v Královéhradeckém kraji by měla začít dnes, výsledek by mohl být do konce příštího týdne. Novinářům to řekl lídr vítězné koalice ODS, STAN a Východočechů v krajských volbách v hradeckém kraji Martin Červíček (ODS). Z...

U konce jsou už i senátní volby

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Rychnov nad Kněžnou podle propočtů postoupili senátor Miroslav Antl (ZA OBČANY) a Jan Grulich (TOP 09). Antl má nyní 26,49 procenta hlasů, druhý Grulich má 24,17 procenta hlasů.

Ve volebním obvodu Trutnov postupují do druhého kola senátních voleb dva starostové. Starosta Vrchlabí Jan Sobotka (STAN), který získal 41,7 procent hlasů a Jan Jarolím (ANO), starosta Dvora Králové nad Labem. Toho v prvním kole zvolilo 26,26% voličů.

V obvodu Hradec Králové získal největší množství hlasů poslanec a lékař Jiří Mašek (ANO), celkem 19,53 procent. Do druhého kola, které se bude konat příští týden postupuje i právník a zastupitel Hradce Králové Jan Holásek (HDK), ten získal 16,85%.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Bezděk | Zdroj ČTK

Štítky volby, 2020, Královéhradecký, kraj, sečteno, výsledky, statistiky, koalice, vyjednávání, ODS, STAN, Východočeši, ANO, vítěz, Královéhradecký kraj, ANO 2011, Starostové a nezávislí, Česká pirátská strana, Pavel Bělobrádek, Volby do Senátu Parlamentu České

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: Volby vyhrála koalice ODS, STAN a Východočechů. Začíná vyjednávání o složení krajské koalice  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.