Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Podvod na voliče, tak se vzpomíná na poslední krajské volby v roce 2016

Poslední krajské volby se v Královéhradeckém kraji konaly před čtyřmi lety, tedy v roce 2016. Dodnes se na ně vzpomíná jako na „podvod na voliče“. S velkým předstihem vyhrálo hnutí ANO. Ještě v ten večer však vznikla koalice pěti stran, která vytlačila vítěze do opozice.

Volební účast v Královéhradeckém kraji v roce 2016 byla 37,33%. K urnám dorazilo 165.964 voličů.

Krajské volby v Královéhradeckém kraji probíhaly bez komplikací. Hlasy se podle plánu začaly sčítat hned po uzavření volebních místností. Už po několika minutách bylo jasné, že je v kraji velkým favoritem hnutí ANO. Prakticky až do ukončení sčítání se drželo na prvním místě. Nakonec skončilo s 25 procenty a 13 mandáty jako vítěz voleb.

Ve volebním štábu v hotelu Grand na třídě ČSA v Hradci Králové začalo hnutí oslavovat volební vítězství. Tehdy se upřel zrak veřejnosti i novinářů na lídryni hnutí Kláru Dostálovou, která se měla jen o několik dní později stát hejtmankou Královéhradeckého kraje.

Mezi tím se ostatní strany domluvily po svém

Během oslav na třídě ČSA se ostatní politické strany a hnutí začali domlouvat na tvorbě nové pětikoalice, která by měla vytlačit vítězné hnutí do opozice. Prakticky během toho, co Klára Dostálová krájela dort a pronášela přípitek vznikla koalice ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, Starostů a Východočechů a TOP 09.

Toto uskupení získalo celkem 24 mandátů a znemožnilo tak hnutí ANO vytvořit silnější skupinu, která by počtem křesel v zastupitelstvu předčila zmíněnou pětikoalici.

Ve volbách 2016 do krajského zastupitelstva Královéhradeckého kraje kandidovalo 17 stran.

Podvod na voliče?

Prakticky ještě v den voleb se o krajských volbách začalo mluvit jako o podvodu na voliče. Ve volebním štábu hnutí ANO se místo oslav začalo řešit, jakým způsobem situaci vyřešit. Jediné, co bylo v tu chvíli možné, bylo vydat prohlášení.

„Pokud ČSSD, ODS, TOP 09, STAN+VČ a Koalice pro Královéhradecký kraj skutečně plánuje utvoření koalice proti Hnutí ANO, půjde o podvod na voliče ve stylu opoziční smlouvy,“ napsala Klára Dostálová novinářům. Podle ní se jedná o největší volební podvod od roku 2000 a volby jako takové postrádají smysl. Zároveň dodala, že případné jednání o tvorbě koalice bylo naplánované až na druhý den odpoledne.

Hnutí ANO vyhrálo o 12% nad druhým ČSSD a jednalo se o nejvýraznější výsledek hnutí v celé České republice. Podle lídrů jednotlivých stran v nové koalici se nejednalo o nic mimořádného. Vznik pětikoalice za nečestné nikdo nepovažoval.  „Spojuje nás společný zájem, aby tento kraj dále fungoval a byl dobrým místem pro život. Přesto, že tady mohou být v uvozovkách ideologické třenice, tak nejsou tak problematické, abychom se nedohodli pro zájem kraje,“ řekl pro Českou televizi nynější hejtman Jiří Štěpán (ČSSD).

Další pokusy hnutí ANO o vyjednávání nad případným kompromisem v několika následujících dnech nic nezmněnila. Do vedení Královéhradeckého kraje usedla pětikoalice, která vládne dodnes. Hnutí ANO skončilo v opozici. Podobně jako v sousedním Pardubickém kraji.

Výsledky krajských voleb v roce 2016:

  • ANO 201 (25,18%)
  • ČSSD (13,08%)
  • ODS (9,93%)
  • Koalice pro Královéhradecký kraj – KDU-ČSL + HDK + Volba pro město (9,75%)
  • KSČM (9,39%)
  • STAROSTOVÉ A VÝCHODOČEŠI (8,98%)
  • TOP 09 (7,74%)
  • Koalice SPD + SPO + SNK (5,54%)
  • Piráti a Strana zelených + Změna pro Královéhradecký kraj (5,27%)
V 323 obcích zvítězilo ANO 2011, ve 48 obcích STAROSTOVÉ A NEZÁVISLÍ, ve 23 obcích ČSSD, v 16 obcích Koalice pro Královéhradecký kraj, ve 12 obcích ODS, v 9 obcích TOP 09, v 1 obci NE ILEGÁLNÍ IMIGRACI, přitom v 16 obcích byly 2 vítězné strany.

Hodnocení článku je 38 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB: Klára Dostálová

Štítky volby, Královéhradecký, kraj, 2016, zastupitelstvo, podvod, volič, ANO, koalice, dohoda, pětikoalice, historie, rekapitulace, politika, Hradec Králové, Klára Dostálová, Jiří Štěpán, ANO 2011, Královéhradecký kraj, krajské volby, ČSSD, ODS, TOP 09, České a

Podvod na voliče, tak se vzpomíná na poslední krajské volby v roce 2016  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.