Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

VOLBY 2020: Povolební vyjednávání v kraji začne ještě dnes. Vítěz chce jednat se všemi kromě SPD

Povolební vyjednávání v Královéhradeckém kraji by měla začít dnes, výsledek by mohl být do konce příštího týdne. Novinářům to řekl lídr vítězné koalice ODS, STAN a Východočechů v krajských volbách v hradeckém kraji Martin Červíček (ODS). Z povolebních vyjednávání s úspěšnými subjekty vyloučil jen SPD.

"Děkuji voličům, kteří dali důvěru příběhu naší koalice, tedy spojení ODS, STAN a Východočechů. Ukazuje se, že je to cesta, jak nabídnout alternativu vládnutí, a doufám, že nejen v regionech, ale i v rámci celostátní politiky," řekl Červíček, který byl dosud náměstkem hejtmana pro dopravu.

Předpokládá, že povolební jednání potrvají několik dní, nechce nic uspěchat, tak jako v roce 2016, kdy duhová koalice pěti stran vznikla již večer po volbách. Tehdy vítězné hnutí ANO skončilo v opozici. Volby dnes vyhrála koalice ODS, STAN a Východočeši před hnutím ANO a Piráty.

"Následující týden bychom se měli být schopni na všem domluvit. Pokud má koalice mít smysl, musí vládnout na základě věcných témat a priorit, které si nastavíme, a jasně řečených představ jednotlivých subjektů. Nechtěl bych opakovat scénář před čtyřmi lety, kdy jsme se chtěli velmi spontánně na všem domluvit a možná ne všechny věci dostatečně vydiskutovali," řekl Červíček.

Pokud se na povolební spolupráci nedohodnou koalice v čele s ODS a hnutí ANO, pomyslným jazýčkem na vahách při sestavování nové krajské vlády budou Piráti. To také připustil lídr pirátské kandidátky Pavel Bulíček.

"Podle volebních výsledků to tak vypadá. Potěšilo mě, že máme sedm mandátů, je to krásný výsledek pro Královéhradecký kraj. Budeme jednat se všemi, kdo se tam dostal, tedy kromě SPD," řekl Bulíček. Na dotaz, jakou z možných koalic by dal v tuto chvíli přednost, neodpověděl. "V tuto chvíli nemám preference," dodal.

V Královéhradeckém kraji je sečteno 100% hlasů. Od uzavření místností to byl velice těsný boj mezi hnutím ANO a koalicí, kterou tvoří ODS, STAN a Východočeši. Jen s mizivým rozdílem nakonec vyhrála zmiňovaná trojkoalice. Nyní přijdou na řadu...

Od roku 2016 vládla v Královéhradeckém kraji pětičlenná koalice ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, koalice Starostů a Východočechů a TOP 09.

Autoři | Foto Petr Bezděk

Štítky ČR, volby, ODS, Piráti, kraje, Královéhradecký, kraj, zastupitelstvo, koalice, vyjednávání, Svoboda a přímá demokracie, Královéhradecký kraj, Martin Červíček, Starostové a nezávislí, ANO 2011, Česká pirátská strana, Pavel Bulíček, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: Povolební vyjednávání v kraji začne ještě dnes. Vítěz chce jednat se všemi kromě SPD  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.