Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Jsou současná protipovodňová opatření dostačující?

Při posledních povodních v Královéhradeckém kraji napáchala voda několikamilionové škody. Ničila sklepy, garáže, silnice i rodinné domy. Nejhorší byla situace na Rychnovsku. Redakce Hradecké Drbny se proto zastupitelských klubů Královéhradeckého kraje ptala, zda není třeba rozšířit protipovodňová opatření.

OTÁZKA: Má podle Vás Královéhradecký kraj uvažovat o rozšíření protipovodňových opatření?

Odpovědi nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle data a času doručení do redakce. Redakci neodpověděli Martin Červíček (ODS), Martina Berdychová (Východočeši), Aleš Cabicar (TOP09), Martin Hanousek (Zelení), Miroslav Matějka (SPD + SPO)


Monika Štayrová (ANO 2011)

Kraj by měl konečně začít řešit dešťové srážky koncepčně. Dosavadní přístup byl laxní. Sucho či v opačném případě povodně nejsou problém jen posledních dní.  Správné hospodaření s dešťovou vodou řeší jak problém sucha, tak i povodní. Opatření v souvislosti s vodou nejsou pouze o betonování hrází, ale spíše o velkém množství různorodých opatření v krajině, která vodu zadrží tam, kde spadne. Zadržet vodu v krajině pomůže zvýšení množství stromů a keřů třeba podél krajských silnic. Bohužel kraj je řadu let vyhodnocován jako jeden z nejhorších z hlediska péče o zeleň.

Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)

Protipovodňová opatření není třeba nově vymýšlet, ale realizovat. Již dnes jsou navržena pro povodí Labe v rozsahu, který odpovídá poznání rizik našeho kraje. Příprava realizace a financování investice je v kompetenci státu. Největší brzdou řešení jsou obstrukce při přípravě investic. Stačí vzpomenout vodní dílo Mělčany, kde jen dosažení pravomocného územního rozhodnutí na suchý poldr zabralo 20 let. Kraj v těchto věcech není investorem.

Jiří Štěpán (ČSSD)

Škody napáchané při červnových záplavách zejména v povodí Orlice na Rychnovsku a Cidliny na Jičínsku nám vyslaly vzkaz, že bychom měli vážně diskutovat nad revizí protipovodňové ochrany v Královéhradeckém kraji a následně zacílit investice na posílení preventivních opatření. Jsem přesvědčen, že by toto téma měla rozpracovat ještě stávající rada kraje. Případné náklady spojené s rozšířením protipovodňových opatření ve výsledku představují úsporu, a to v podobě minimalizace prostředků vynaložených na případné odstraňování následků povodní. Ochrana lidských životů je však na prvním místě. Bylo pro mě emocionálně těžké hovořit v zasažených oblastech s lidmi, kteří trnuli strachem, když sledovali stoupající hladinu řeky.

Josef Lukášek (KSČM)

Určitě. Klasikou je protipovodňový poldr v Mělčanech u Dobrušky. A důležitou otázkou bude, vlastně už je, otázka zásobování kraje pitnou vodou.

Ohodnoť článek

Foto Královéhradecký kraj

Štítky korida, politika, povodně, zastupitelstvo, Královéhradecký, kraj, vyjádření, opatření, protipovodňová ochrana, Královéhradecký kraj, povodeň, okres Rychnov nad Kněžnou, Drbna.cz, Martin Červíček, Martina Berdychová, Aleš Cabicar, Martin Hanousek, investic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Jsou současná protipovodňová opatření dostačující?  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.