Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V roce 2019 nejvíc turistů vyrazilo do Safari Parku, na Stezku v korunách stromů Krkonoše a lanovku na Sněžku

Během roku 2019 v Královéhradeckém kraji nejvíce turistů zavítalo do Safari Parku ve Dvoře Králové nad Labem. Celkem zahradu navštívilo přes půl milionů lidí. Na druhé místě se umístila lanovka z Pece pod Sněžkou na Sněžku, na třetím místě je pak Stezka korunami stromů Krkonoše. V žebříčku TOP 10 pak najdeme například i Hospitál Kuks nebo Prachovské skály.

„Safari Park ve Dvoře Králové je nejnavštěvovanějším cílem v Královéhradeckém kraji a 13. nejnavštěvovanějším v celé České republice,“ uvedla společnost Czech Tourism. Zároveň se stala čtvrtou nejnavštěvovanější zoologickou zahradou v naší zemí. Před ní je ta v Praze, Zlíně a Ostravě.

Zoologická zahrada ve Dvoře Králové chová zhruba 2,5 tisíc zvířat v 418 druzích. Zahrada se může pyšnit největším chovem zaměřeným na africké savce v Česku. Zároveň je jedinou zahradou ve střední Evropě, která má lví safari.

Druhým nejvyhledávanějším cílem turistů byla pro rok 2019 lanovka z Pece na Sněžku na Sněžku. Ta svezla 310 tisíc turistů. Za příznivého počasí jezdí denně, vždy od 8:00 do 19:00 ve dvou trasách. První vede z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu, druhá pak z Růžové hory až na vrchol Sněžky.

Až do roku 2012 tu jezdila legendární sedačková lanovka. „Ač to zní neuvěřitelně, lanovka byla v provozu více než 63 let prakticky v původním stavu a byla tak nejstarší provozovanou lanovkou u nás,“ píšou její provozovatelé na webu lanovky.

Třetím nejvyhledávanějším cílem v Královéhradeckém kraji je Stezka korunami stromů Krkonoše, tu minulý rok navštívilo celkem 305 tisíc lidí. V žebříčku nejnavštěvovanějších míst v celé České republice se umístila na 35 místě a je druhou nejnavštěvovanější stezkou v zemi.

Stezka měří celkem 1,5 kilometrů a dostanete se na ní do pětačtyřicetimetrové metrové výšky. Ve vybraných termínech je navíc možné na stezku vyrazit i v noci.

Žebříček nejnavštěvovanějších míst v Královéhradeckém kraji:

  • Safaripark Dvůr Králové, Dvůr Králové nad Labem (541,9 tisíc návštěvníků)
  • Lanová dráha Sněžka, Pec pod Sněžkou (310 tisíc návštěvníků)
  • Stezka korunami stromů Krkonoše, Janské Lázně (305,3 tisíc návštěvníků)
  • Zámek Dětenice, Dětenice (265,7 tisíc návštěvníků)
  • Prachovské skály, Prachov (169,5 tisíc návštěvníků)
  • Hospitál Kuks (158,4 tisíc návštěvníků)
  • Hrad a zámek Staré Hrady, Libáň (145 tisíc návštěvníků)
  • Pěší turistická trasa z Jelení boudy směr Sněžka, Špindlerův Mlýn (87,6 tisíc návštěvníků)
  • Zámek Častolovice – zvěřinec, Častolovice (87,5 tisíc návštěvníků)
  • Hrad Kost, Libošovice (72,5 tisíc návštěvníků)

Návštěvnost turistických cílů v Královéhradeckém kraji za rok 2019.

Tři nejnavštěvovanější místa republiky jsou v Praze

V roce 2019 nejvíce turistů mířilo do hlavního města. Nejvíce turistů dorazilo na Pražský hrad, celkem přes 2,5 milionů lidí. Na druhé místě je lanovka na Petřín, ta svezla 2,2 milionů turistů. „Třetím nejnavštěvovanějším cílem v ČR je Zoologická zahrada hlavního města Prahy. Tu v roce 2019 navštívilo bezmála 1,5 milionů korun,“ dodává Czech Tourism.

Mezi TOP10 nejnavštěvovanějšími místy v České republice dále patří například Dolní Vítkovice v Ostravě, Petřínská rozhledna, Zoologická zahrada ve Zlíně nebo Aqualand Moravia.

Ohodnoť článek

Foto Stezka korunami stromů Krkonoše

Štítky turista, statistika, seznam, Královéhradecký kraj, TOP10, zoo, Dvůr Králové, stezka korunami, lanovka, Sněžka, Praha, lanová dráha, ZOO Dvůr Králové, Dvůr Králové nad Labem, zoologická zahrada, Stezka korunami stromů Krkonoše, Česko, Krkonoše, Pec pod Sně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V roce 2019 nejvíc turistů vyrazilo do Safari Parku, na Stezku v korunách stromů Krkonoše a lanovku na Sněžku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.