Počasí dnes22 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Srny a divočáci pod koly aut. Nejvíce podobných nehod je kolem Jičína a u Hradce Králové

Policie Královéhradeckého kraje čelí téměř každý den výzvám spojeným se střety vozidel se zvěří. Od začátku roku do konce června 2024 zaznamenali téměř 550 takových dopravních nehod. Nejvíce případů, přibližně 140, připadá na Jičínsko, s obdobnými čísly se hlásí i Hradecko a Rychnovsko.

Riziko střetu se zvěří se neomezuje pouze na méně frekventované silnice III. třídy. Střety se zvířaty, jako jsou srny a jezevci, se dějí i na hlavních komunikacích. Jen ve středu 26. června, jičínští policisté zaznamenali čtyři takové incidenty s celkovou škodou téměř 200 tisíc korun.

Jak se chovat při setkání se zvěří na silnici?

Policisté radí zachovat klid a nevyhýbat se prudce, což by mohlo vést k ještě nebezpečnější kolizi, například se stromem nebo protijedoucím vozidlem. Místo toho je lepší začít kontrolovaně brzdit a snažit se zasáhnout zvíře středem vozu, kde jsou deformační zóny nejefektivnější

Když střetu nezabrání ani prudké brzdění a stane se nehoda, řidič by měl ihned poté zapnout výstražná světla a postavit na silnici varovný trojúhelník. „Pokud dojde při střetu dopravního prostředku se zvířetem ke smrti zvířete, je řidič povinen nahlásit to mysliveckému hospodáři dané honitby,“ uvedla pro Hradeckou Drbnu mluvčí policie Magdaléna Vlčková. Myslivecký spolek může zároveň kontaktovat i policie, stačí zavolat na linku 158.

Řidič by se sraženým zvířetem neměl manipulovat, snažit se mu pomoct, odklízet ho ze silnice ani nakládat do auta. Je třeba pouze zajistit místo nehody, obléknout výstražnou vestu a počkat na příjezd policie nebo mysliveckého spolku.

Bez pojištění není třeba policii volat

Pokud není bourané vozidlo na střet se zvěří pojištěné, asistence policie není v takové chvíli nutná. Řidiči tak stačí zavolat na linku 158, oznámit střet a poprosit operačního důstojníka o to, aby kontaktoval myslivecký spolek. Po odklizení zvířete může řidič z místa odjet (pokud mu to stav auta dovoluje).

V případě, že dojde ke zranění některé z osob, je asistence nutná. V tu chvíli je ideální zavolat buď na 112 nebo přímo 155. Po příjezdu na místo a ošetření může řidič bez pojištění opět odjet. V opačném případě počká na policii a sepíše protokol o nehodě. Ten následně uplatní u své pojišťovny.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky nehoda, silnice, policie, Královéhradecký kraj, Jičín, Hradec Králové, divoké prase, okres Jičín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Srny a divočáci pod koly aut. Nejvíce podobných nehod je kolem Jičína a u Hradce Králové  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.