Počasí dnes21 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Hradec chce přebudovat prostranství U Koruny. Opozice volá po zlepšení průjezdnosti

Hradec Králové vypíše soutěž, ze které má vzejít nová podoba prostranství U koruny a využití samotné Galerie cti. Cílem je najít nejlepší možné využití celého prostoru. V minulosti radnice sháněla i názory veřejnosti. Opozice však poukazuje na to, že by se město mělo zabývat samotnou funkčností křižovatky.

„S veřejností proběhla dvě setkání, jedno z nich přímo na místě, takzvaně nad mapou. Od účastníků jsme si vyslechli řadu návrhů, komentářů a doplnění, které se staly součástí zadání soutěže,“ vysvětluje v tiskové zprávě náměstek Adam Záruba (Změna pro Hradec). 

Samotnou soutěž chce radnice vyhlásit za pár dní. Výsledky bychom mohli znát ještě na konci letošního roku. „V první fázi soutěže může svůj koncept řešení prostoru předložit každý, kdo splní podmínky účasti v soutěži definované v soutěžních podmínkách. Z předložených konceptů vybere odborná porota v anonymním režimu minimálně tři a maximálně pět konceptů, jejichž autory město vyzve k předložení podrobnějších návrhů,“ říká náměstek Záruba. 

Druhá fáze bude spočívat v hodnocení odborné poroty. Úplný vítěz se následně sejde s vedením města a domluví si dopracování projektu.  

Galerii cti tvoří dva betonové bloky, na jejichž styku je reliéf velké pěticípé hvězdy. Na jednom bloku zůstala i většina písmen z nápisu Lid je hlavním tvůrcem dějin. Za socialismu na monumentu visely fotografie zasloužilých hradeckých komunistů a komunisty oceňovaných pracovníků. U monumentu stále stojí dva vlajkové stožáry. Pěticípá hvězda není moc vidět, protože Galerii cti z části zarostly keře. 

Podle opozičního hnutí ANO by se město mělo spíše věnovat úpravě dopravy U Koruny, kde se na křižovatce tvoří velké kolony. „Dle mého názoru, je nezbytným řešením průjezdnosti křižovatky Koruna její úprava, aby byl celý kruhový objezd dvouproudový a stejně tak až k němu byla dvouproudová v každém směru silnice na Gočárově třídě a nezužovala se těsně před okruhem do jednoho pruhu, jako nyní,“ uvádí pro Hradeckou Drbnu opoziční zastupitel Denis Doksanský (ANO).   

Samotná vládnoucí koalice výroky opozice mírní. Podle ní výrazně pomůže otevření jižní spojky, která ve městě dopravě uleví. Ta se už připravuje dlouhá léta a její dokončení je v nedohlednu. Do té doby by mohlo pomoct několik semaforů pro pěší.   

Hodnocení článku je 32 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Roubíček

Štítky dům U Zlatého orla, Hradec Králové, soutěž, galerie, ANO 2011, silnice, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Anna Jiráková

Doufám, že když už se rozhodnou předělávat Korunu, tak počkají než se dokončí Mileta

Úterý, 30. dubna 2024, 06:45Odpovědět

Hradec chce přebudovat prostranství U Koruny. Opozice volá po zlepšení průjezdnosti  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.