Počasí dnes29 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Mapu republiky v Krkonoších monitorují drony, podle správců hor má ideální tvar

V Krkonoších na hřebenech se stále ukazuje sněhová Mapa republika. Sněhové pole má na výšku přes čtyři metry. Takový je výsledek posledního měření. Podle správců hor sněhová masa vydrží na horách ještě přibližně měsíc a půl.

Zatím poslední měření mocnosti sněhové vrstvy na známém sněhovém poli Mapa republiky ukázalo výšku přes čtyři metry. Jedná se přesně o polovinu letošního maxima. Podle zkušeností lze očekávat, že sníh roztaje na přelomu června a července.

„Tuto lokalitu zkoumáme za pomoci moderních technologií dvacet let. Poslední dobou dokonce s pomocí dronů. Cílem výzkumu je pochopit, jak sněhová pokrývka ovlivňuje mikroklima v závětrné oblasti Studniční hory,“ uvedl botanik Správy KRNAP Josef Harčarik. Mapa republiky přitahuje vědce řadu let. Nejprve s použitím technologie GPS a nyní i s dronem odborníci přesným zaměření terénu bez sněhu i terénu se sněhovou vrstvou a jejich porovnáním získávají nejpřesnější možná data.

Mapou republiky je nazýváno sněhové pole na jižním svahu Studniční hory. Přestože leží na jižním svahu, který odtává nejdříve, sníh zde zůstává prakticky nejdéle v Krkonoších. Důvodem je modelace terénu a větrné proudy anemo-orografického systému Bílého Labe, které zde pravidelně ukládají obrovská množství sněhu. Sněhová vrstva pak dosahuje mnohametrové výšky. Jak sněhové pole odtává, ztrácí postupně tvar prvorepublikového Československa s Podkarpatskou Rusí, posléze odtává Slovensko, až nakonec zůstávají střední Čechy. Charakteristického tvaru sněhového pole si všimli turisté a začali mu přezdívat Mapa republiky. 

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Správa KRNAP

Štítky mapa, Krkonoše, sníh, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mapu republiky v Krkonoších monitorují drony, podle správců hor má ideální tvar  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.