Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na Hradecku uhynulo na ptačí chřipku 40 labutí, chovatelé mají být obezřetní

Na rybníku u Kosic na Královéhradecku v minulých dnech uhynulo na ptačí chřipku 40 labutí. Chovatelé drůbeže v okolí by měli být obezřetní a chovy především ochránit před kontaktem s volně žijícími ptáky. V nedalekých Kosičkách je velkochov slepic, který byl ptačí chřipkou zasažen v roce 2021 a musel vybít všech 170.000 slepic.

Na rybníku Kosičky III nejprve v pátek lidé nalezli 20 uhynulých labutí. "Rozbory u tří uhynulých kusů prokázaly vysoce patogenní ptačí chřipku subtypu H5N1," řekl mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer. Dnes se v lokalitě našlo dalších 20 uhynulých labutí. Všechny uhynulé labutě zlikvidoval asanační ústav.

Krajská veterinární správa zaslala obcím a komerčním chovatelům v okolí Kosic dopis s doporučením ochrany chovů. "V případě, že chovatelé zjistí zvýšené úhyny chovaných ptáků, změny ve zdravotním stavu nebo změny v produkci vajec, je třeba, aby tyto skutečnosti neprodleně oznámili veterinární správě," uvedl Majer.

V Česku letos ptačí chřipka zatím zasáhla tři velkochovy drůbeže. V Pardubickém kraji byly na přelomu ledna a února zasaženy chovy v Kosoříně v okrese Ústí nad Orlicí a na farmě Sklené na Svitavsku. Ve Skleném bylo usmrceno 20.000 kusů drůbeže a v Kosoříně 73.000 slepic a kohoutů. Minulý týden byl vybit chov 50.000 kachen ve Valdíkově na Třebíčsku.

Ohodnoť článek

Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky ptačí chřipka, Královéhradecký kraj, Česko, Pardubický kraj, Kosice, okres Svitavy, Ústí nad Orlicí, Sklené, okres Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Hradecku uhynulo na ptačí chřipku 40 labutí, chovatelé mají být obezřetní  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.