Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Od roku 2000 byl sníh na Štědrý den v Hradci Králové jen čtyřikrát. Nebude ani letos

Devadesátkové děti si ještě určitě pamatují, jak si krátily čekání na Ježíška na sněhu. U baráků stavěly sněhuláky, chodily sáňkovat nebo stavěly bunkr. Se sněhovou nadílkou posledních let něco podobného možné není. Například v Hradci Králové byl sníh na Štědrý den naposledy v roce 2013. Od roku 2000 bylo na Vánoce bílo jen čtyřikrát.

Podle informací serveru in-počasí bylo na Štědrý den bílo v Hradci Králové naposledy v roce 2013. V ulicích bylo od jednoho do tří centimetrů sněhu. Nejvíc sněhu od začátku milénia krajská metropole zažila v roce 2001. V noci na Štědrý den tenkrát nasněžilo 22 čísel nové sněhové pokrývky. Kromě toho byl sníh i v roce 2009 a také v roce 2003. 

Průměrná teplota na Vánoce se v Hradci Králové za posledních 20 let pohybuje na čtyřech stupních. Nejchladnější Štědrý den byl v roce 2007, kdy se průměrná teplota dostala na mínus 4,2 stupně Celsia. Naopak nejtepleji bylo na Vánoce v roce 2015, kdy meteorologická stanice na Novém Hradci Králové zaznamenala 10,1 stupňů Celsia nad bodem mrazu.   

V roce 2022 Hradec Králové zažil čtvrté nejteplejší Vánoce od roku 2000. Průměrná teplota se pohybovala kolem osmi stupňů Celsia. Maximální teploty ve Svobodných Dvorech přitom vystoupala až na 11,1 stupňů Celsia.  

 

Jaké počasí bude na Štědrý den letos?  

Štědrý den bude na východě Čech převážně zataženo. V první polovině převážně s deštěm, v druhé pak s ojedinělým sněžením. To však pouze v polohách nad 800 metrů nad mořem. „Maximální denní teploty se na Vánoce dostanou mezi plus čtyři až plus osm stupňů Celsia,“ uvedl na webu meteorologů Imrich Drapák. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Robert Průcha

Štítky počasí, historie, sníh, Hradec Králové, Vánoce, Štědrý den, Královéhradecký, kraj, foto, infografika, Český hydrometeorologický ústav

Od roku 2000 byl sníh na Štědrý den v Hradci Králové jen čtyřikrát. Nebude ani letos  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.