Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Stát začal hledat společnost, která postaví dálnici ze Sadové k dálniční křižovatce v Plotištích

Ředitelství silnic a dálnic začalo hledat společnost, která postaví další úsek dálnice D35. Jde o 7,5 kilometru dlouhý úsek ze Sadové k nové dálniční křižovatce v Plotištích u Hradce Králové. Stát předpokládá, že se cenovka nové trasy zastaví na částce 2,45 miliardy korun bez DPH.

„Na úsek D35 je vydáno pravomocné stavební povolení a probíhá majetkoprávní příprava. Zároveň na stavbě probíhá archeologický výzkum,“ uvedl na sociální síti X ředitel ŘSD Radek Mátl.  

Možnou stavbu nového úseku v těchto dnech komplikují námitky, které podali zástupci obcí Všestary a Břízy. Nelíbí se jim rozmístění a počet protihlukových stěn na budoucí trase. Podle tiskového mluvčího Jana Studeneckého to však nebrání k získání pravomocného stavebního povolení. Podle oficiální dokumentace má být na 7,5 kilometru dlouhé trase dva kilometry protihlukových stěn. 

V současné době na budoucí trase probíhá archeologický průzkum. Pokud půjde vše podle plánu, samotná stavba začne v roce 2024. Kompletně hotovo by mohlo být v roce 2027. „Dálnice D35 je jednou z klíčových staveb, která pomůže infrastruktuře v Královéhradeckém kraji,“ uvedl pro Hradeckou Drbnu hejtman Martin Červíček (ODS).  

Po dálnici z Hradce Králové do Jičína za pět let   

Budoucí dálnice D35 má v Královéhradeckém kraji spojit Hradec Králové a Jičín. Podle vyjádření ředitele ŘSD by tato dálnice měla být kompletně hotová do pěti let. „Když se řekne dálnice D35, všichni si vybaví spojnici mezi Pardubicemi a Olomoucí. Nejsou to ale jenom Pardubické úseky. Je to i neméně důležitý úsek z Hradce Králové na Jičín a dál na Liberec,“ uvedl před časem pro novináře na staveništi ředitel ŘSD.   

Dálnice mezi městy je rozdělena do čtyř částí. První úsek ze Sadové do Hořic se začal stavět 7. listopadu. Následovat by měl zmiňovaný úsek ze Sadové do Plotišť u Hradce Králové. 

Dalším úsekem je část mezi Hořicemi a Úlibicemi, která má 16,3 kilometru. Podle posledních informací ŘSD počítá, že s přípravnými pracemi začne někdy v průběhu příštího roku. Součástí této části bude i velká odpočívka v Holovousech.   

Velké parkoviště obklopí budoucí dálnici v obou směrech a řidičům osobních vozů nabídne 148 parkovacích stání. Na parkoviště se vejde dalších 140 kamionů, 22 karavanů a obytných vozů, 16 autobusů a dvě nadrozměrné soupravy.   

Pak už bude chybět jen poslední úsek, který je zároveň i obchvatem obce Úlibice. Ten se má začít stavět v roce 2025.  

„Tímto nám v Královéhradeckém kraji začíná pětileté období, kdy se budeme intenzivně věnovat rozšiřování dálniční sítě v Královéhradeckém kraji. Nová dálnice bezesporu uleví přetížené silnici I/35 a mnoha obcím na trase,“ uvádí v tiskové zprávě ŘSD ministr dopravy Martin Kupka (ODS).  

Po kompletním dokončení dálnice z Hradce Králové do Úlibic u Jičína přejde současná silnice I/16 do správy kraje a stane se z ní silnice druhé třídy číslo 635.   

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ŘSD

Štítky dálnice, Královéhradecký kraj, Ředitelství silnic a dálnic, Hradec Králové, silnice, Jičín, Dálnice D35, Úlibice, ODS, Hořice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stát začal hledat společnost, která postaví dálnici ze Sadové k dálniční křižovatce v Plotištích  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.