Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Policii v hradeckém kraji zaměstnává hlavně majetková kriminalita

V Královéhradeckém kraji v posledních měsících mírně stoupla podobně jako v Karlovarském a Libereckém kraji kriminalita. Meziročně se zvýšila o osm procent, násilná kriminalita se ale drží zhruba na stejné úrovni, řekl v rozhovoru nový krajský policejní ředitel Petr Sehnoutka. Bezpečnostní situaci v kraji považuje za relativně klidnou, z hlediska kriminality kraj podle něj patří ke klidnějším regionům ČR. Stejně jako v ostatních krajích policisty nejvíce zaměstnává majetková a hospodářská kriminalita, která se stále více přesouvá do kyberprostoru. Sehnoutka také varoval před nárůstem dopravních komplikací kvůli chybějícím úsekům dálnice D11.

Policie ČR v Královéhradeckém kraji má v současnosti 1737 uniformovaných policistů a 447 civilních zaměstnanců. Územních odborů má pět, v Hradci Králové, Trutnově, Náchodě, Jičíně a Rychnově nad Kněžnou.

Příčiny mírného nárůstu kriminality podle ředitele hradecké krajské policie nejsou zcela jasné. "Situaci analyzujeme," prohlásil a současně důrazně odmítl, že by za nárůstem kriminality stáli cizinci. "Nic tomu nenasvědčuje," řekl Sehnoutka. Ruská agrese na Ukrajině loni v únoru vedla k přílivu ukrajinských válečných uprchlíků. Ředitel také zmínil problémy, které byly před několika lety v průmyslové zóně Solnice-Kvasiny, tedy v největším zaměstnaneckém centru v kraji. "Policie tam na nárůst pouliční kriminality a dopravy reagovala posílením služby, situace se už uklidnila," uvedl.

Sehnoutka se funkce v čele policejního ředitelství Královéhradeckého kraje ujal v srpnu, do té doby zastával post celorepublikového ředitele pořádkové policie. Za své priority označil v rozhovoru například snahu udržet u policie kvalitní lidi, zvýšit počet policistů či zlepšit komunikaci v organizaci. "Hradecká krajská policie je v dobré kondici, s objasněností trestných činů se v rámci ČR pohybujeme v první polovině žebříčku. Královéhradecký kraj také dlouhodobě patří k nejbezpečnějším regionům v republice," řekl Sehnoutka.

ANKETA: Cítíte se v Královéhradeckém kraji bezpečně? Počet trestných činů meziročně stoupl

Cítíte se ve městech našeho regionu bezpečně? V roce 2022 řešila policie v Královéhradeckém kraji celkem 6 659 trestných činů. Ve srovnání s předchozím rokem 2021 se jednalo o zhruba šestadvacetiprocentní nárůst. Například z dat policie vyplývá,...

Hlavní výzvou je pro něj personální stabilizace policie v kraji. "V regionu by mělo být 1947 policistů, v současnosti jich chybí zhruba 210. Nedostatek policistů je celorepublikový problém. Dochází k největší generační obměně za poslední roky, silné populační ročníky kvůli věku odchází do civilu a stav se nedaří adekvátně doplňovat. Se zájemci až takový problém není, problém je v tom, že u policie dlouho nevydrží," řekl Sehnoutka. Nejvíce lidí podle něj chybí pořádkové policii, ale zajištění bezpečnosti v kraji ohrožené není.

Sehnoutka varoval před nárůstem dopravních komplikací v pohraničním Trutnovsku, kde na české straně stále chybí dálnice D11. Dálnice končí ve směru od Prahy u Jaroměře, k česko-polské hranici zbývá dokončit zhruba 20 kilometrů. "Je předpoklad, že Poláci budou v první polovině roku 2024 s dálnicí na hranici. Na české straně tak můžeme mít velký problém," řekl ředitel.

Podpálením domu u Hradce Králové zavraždil muže. Svědka se pokusil ubodat u Labe

Policie v Hradci Králové vyšetřuje vraždu a následný pokus o vraždu. Toho se měl dopustit čtyřiadvacetiletý muž, který podpálil rodinný dům v Plotištích nad Labem. Moc dobře věděl, že se v něm nachází minimálně jeden člověk. Svědka se pak pokusil...

Třiapadesátiletý Petr Sehnoutka slouží u policie od roku 1994. Tehdy nastupoval na tehdejší policejní správu východočeského kraje, která se později rozdělila na dvě krajská policejní ředitelství, a to Královéhradeckého a Pardubického kraje.

"Za úspěch budu považovat, když bude krajská policie na plném personálním stavu, policisté budou mít k dispozici moderní vybavení a takové podmínky, aby neměli potřebu odcházet. Byl bych také rád, aby náš kraj byl jedním z nejbezpečnějších míst pro život, a to nejen v Česku," odpověděl Sehnoutka na otázku ČTK, jak by si přál, aby vypadala krajská policie za několik let po jeho působení ve funkci ředitele.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, policie, personální, Sehnoutka, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policii v hradeckém kraji zaměstnává hlavně majetková kriminalita  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.