Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Rutinní aktualizace profilu zákazníků z banky? Lidem v hradeckém kraji chodí podvodné zprávy

Poslední dobou v Královéhradeckém kraji chodí lidem podvodné e-maily, které se tváří jako od největších českých bank. Většinou se jedná o jednoduchou výzvu, nejčastěji klinutí na přiložený odkaz. Po kliknutí se lidé vystavují značnému nebezpečí, že přijdou o celoživotní úspory.

„ČSD provádí rutinní aktualizaci profilu našich zákazníků, aby zjistila, že informace nalezené v našem vlastnictví jsou aktuální,“ stojí v jednom z e-mailů, který dostala naše čtenářka Kateřina. Dále je přiložená informace, že reálnost informací zabrání hrozbám v reálném čase. „Aktualizujte svůj profil snadno a rychle kliknutím na tlačítko níže,“ dodávají podvodníci v e-mailu.  

„Tváří se to jako oficiální e-mail z banky. A jelikož jsem tam měla stavební spoření, dávalo to smysl. Pak se ale podíváte na e-mail, ze kterého zpráva přišla, skloňování a chyby v diakritice. Hned vám je jasný, že klikat asi nebudete. Spousta lidí se ale může nachytat,“ uvedla pro Drbnu čtenářka Kateřina.  

Před podobným phishingovým útokem už varovala i samotná ČSOB banka, která na svém webu vydala prohlášení. Upozorňuje na podezřelé e-mailové adresy odesílatele, gramatické chyby, neuvěřitelně výhodné nabídky, pochybné získávání kontaktních údajů, zvláštní přílohy i apel na to, že se musí na e-mail ráfovat co nejdříve.  

„Poměrně spolehlivé vodítko, že je e-mail důvěryhodný, je oslovení jménem. U spamu a phishingu posílají počítačoví podvodníci zpravidla jeden a ten samý e-mail naslepo na co nejvíc adres a s nějakým oslovením se nezdržují,“ uvádí banka na svém webu. Zároveň dodává, že nejlepším řešením je zprávu zcela smazat a ignorovat ji.  

Falešný bankéř i podvodné kryptoměny. Za několik málo dnů lidé v kraji přišli o zhruba tři miliony

On-line podvody v Královéhradeckém kraji jsou prakticky na denním pořádku. Většinou se jedná o vyšší desetitisíce nebo nižší statisíce. V posledních dvou případech šlo o miliony korun. Jeden muž z Jičínska a druhý z Hradce Králové přišli dohromady...

Neposkytujte vzdálenou správu ani hesla do bankovnictví  

I přes stále opakující se varování ze strany médií a policie se najdou tací, kteří o své finance přijdou. Hlavní roli v těchto podvodech hraje nevědomost, stres a strach. Kombinace těchto pocitů člověka nutí jednat neuváženě a bez rozmyslu. Už dávno totiž neplatí, že podvodníci svůj on-line útok směřují proti seniorům.  

Jeden z případů napadeného internetového bankovnictví se stal v Třebechovicích pod Orebem. Muž se přihlásil do svého profilu přes odkaz podvodníků. „Přihlášení se mu sice nezdařilo, ale o pár minut později mu z účtu zmizelo přes 400 tisíc korun,“ uvedla na webu policie mluvčí Iva Kormošová. Snahou přihlásit se totiž poskytl podvodníkům hesla a veškeré přístupové údaje.  

Hradecká Drbna si psala s podvodníkem z inzerátu. Jak odhalit podvodného zájemce o zboží?

Hradecká Drbna se podvodům v on-line světě věnuje pravidelně. Za poslední rok jich přibylo. Jen v Královéhradeckém kraji podvodníci okradli lidi o 166 milionů korun. Na jednoho takového podvodníka na bazarovém serveru sBazar narazila i naše...

V roce 2022 on-line podvodníci na svých obětech inkasovali 166 milionů korun. Většinou se jedná o částky v hodnotách deseti až stovek tisíc korun. V některých případech podvedený přijde o miliony. V Královéhradeckém kraji není nic výjimečného, když se na policii sejde 15 nahlášených podvodů v hodnotě 1,5 milionu za 14 dnů.  

Ohodnoť článek

Foto Petr Roubíček, Kateřina Malá

Štítky banka, Královéhradecký kraj, policie, krimi, on-line, podvod, falešný, e-mail, ČSOB, úspory, prevence, opatrnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rutinní aktualizace profilu zákazníků z banky? Lidem v hradeckém kraji chodí podvodné zprávy  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.