Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Falešný bankéř i podvodné kryptoměny. Za několik málo dnů lidé v kraji přišli o zhruba tři miliony

On-line podvody v Královéhradeckém kraji jsou prakticky na denním pořádku. Většinou se jedná o vyšší desetitisíce nebo nižší statisíce. V posledních dvou případech šlo o miliony korun. Jeden muž z Jičínska a druhý z Hradce Králové přišli dohromady o téměř tři miliony korun. Policie opět nabádá k opatrnosti.

V Hradci Králové se jednalo o podvod s názvem „Falešný bankéř“. Ten se týkal čtyřiačtyřicetiletého muže, který uvěřil neznámému volajícímu. Ten ho přesvědčil, že má napadený účet a pro záchranu peněz je nutné vybranou hotovost vložit do speciálního automatu, který umí číst sériová čísla bankovek.  

„Muž na hradecké pobočce své banky vybral půl milionu korun a vložil je do bitcoinmatu v Pardubicích,“ uvedla na webu policie mluvčí Iva Kormošová. Podle jejích slov muži nejprve volala žena, která se vydávala za zaměstnankyni banky a poté muži. Jeden údajný bezpečnostní pracovník a druhý policista.  

O podvodu se nakonec dozvěděl sám podvedený. A to ve chvíli, kdy zavolal na policejní služebnu, ze které údajný policista volal. Tam mu sdělili, že se stal cílem podvodníků. 

Bitcoiny za 2,2 milionu korun  

Další obětí je muž devětašedesátiletý muž Jičínska. Na internetu narazil na reklamu, která slibovala zhodnocení peněz pomocí virtuální měny. Po registraci poslal do systému prvních šest tisíc korun a následně ho kontaktoval údajný finanční poradce z Portugalska.  

„Poradce s ním komunikoval prostřednictvím textových zpráv či lámanou češtinou formou hovorů přes aplikaci WhatsApp. Nejdříve měl muže přesvědčit k instalaci programu AnyDesk a následně ho přimět k převedení finanční hotovosti v celkové výši přes 2,2 milionu korun,“ uvedla na webu policie mluvčí Eliška Pospíšilová.  

Muž z Novopacka chtěl zhodnotit peníze přes virtuální měnu, přišel o víc jak dva miliony

Další případ klasického podvodu do sbírky. Muž z Novopacka naletěl na podvodný inzerát, který lákal na zhodnocení peněz. Podvedený přišel o víc jak dva miliony korun.

Nejčastější podvody na internetu

Americký voják    

Americký voják je asi nejznámějším druhem podvodu v on-line světě. Podvodníci se vydávají za příslušníky americké armády na zahraniční misi. Až měsíce si dopisují se svou obětí, ze které postupně začnou lákat peníze. Někdy kvůli poslání balíčku s osobními věcmi, jindy kvůli osobním důvodům nebo zdravotním komplikacím. Tito podvodníci nejčastěji cílí na ženy ze sociálních sítích.    

Podvodný telefonát z banky   

„Dobrý den, tady vaše banka. Někdo vám napadl účet. Abyste uchránil své peníze, je třeba je všechny vybrat,“ tvrdí podvodníci po telefonu. Na důvěryhodnosti přidává i fakt, že volaného podvodník spojuje například s policistou, který napadení účtu řeší. Cílem podvodníka je volanému namluvit, aby své peníze uložil do bezpečnostní schránky, která má údajnou smlouvu s bankou.   

Ve spolupráci s Českou spořitelnou téma falešného bankéře velice dobře zpracoval i youtuber, který má kanál s názvem „Jirka vysvětluje věci“. Upozorňuje především na to, jak důvěryhodní umí podvodníci být. Necílí totiž pouze na seniory. Jejich oběťmi jsou často i mladí lidé.   

„Ten podvodník se představí falešným jménem. Pokud si to jméno najdete, zjistíte, že v dané bance skutečně pracuje. Klíčovým navíc je, že po nás vlastně nic nechce. Tu informaci o napadení účtu a to, jak se to mohlo jenom stát, nám vlastně jenom oznamuje, “ uvádí Jiří Burýšek ve svém videu. 

Výhodné investice do kryptoměn    

Většinou se jedná o inzeráty, které slibují rychlé, bezrizikové, a hlavně výhodné výnosy. V některých případech údajný finanční poradce dokonce volá sám od sebe. Podvodníci sázejí na to, že se většina lidí v oblasti kryptoměn neumí pohybovat. Pod různými záminkami dotyčného přesvědčí, aby si naistaloval program pro vzdálenou správu nebo poskytl přístupové údaje do internetového bankovnictví.    

Podvodné inzeráty    

Podvodných inzerátů je na internetu víc než dost. Z různých důvodů kupující vyláká z prodávajícího informace z debetní nebo kreditní karty. Tito lidé tlačí, aby jim bylo zboží posláno konkrétní doručovatelskou společností. Následně pošlou odkaz, kde chtějí vyplnit údaje k přepravě. Mimo jiné i údaje z výše zmiňované karty. 

Jak se podobným podvodům bránit?  

Policie opět v těchto případech varuje veřejnost před tímto podvodným jednáním a doporučuje maximální obezřetnost, jelikož ke každé takové investici je potřeba přistupovat jako k rizikové. Před samotnou investicí do kryptoměn je vždy potřeba zjistit, jak tyto investiční platformy fungují a jakým způsobem se provádí nákup a prodej této měny.  

Stejně tak je důležité ověřit si věrohodnost investičního poradce nebo dané společnosti, a rovněž je třeba pamatovat na to, že nikomu za žádných okolností není třeba povolovat vzdálený přístup ke svému počítači nebo jinému elektronickému zařízení.  

„Zpřístupnit zařízení cizí osobě na dálku je vysoce nebezpečné, prakticky je to stejné, jako byste posadili pachatele před vaše zařízení a nechali ho, aby v něm prováděl cokoliv, co ho napadne, včetně manipulace s vašimi penězi v elektronickém bankovnictví. Pachatel má v tu chvíli v bankovnictví stejná práva jako vy,“ dodává Pospíšilová.  

  • V žádném případě nesdělujte k Vaší osobě žádné citlivé údaje ani bezpečností údaje z vaší platební karty, nebo přístupové údaje k online bankovnictví.
  • Nikdy nikomu nesdělujte a ani nepřeposílejte bezpečnostní / autorizační kód, který Vám přišel formou SMS zprávy.
  • Myslete na to, že útočník dokáže napodobit jakékoliv telefonní číslo, odesílatele SMS zprávy, ale třeba i e-mailovou adresu.
  • Nikdy nikomu neumožňujte vzdálený přístup do Vašeho počítače.
  • Sledujte a pečlivě čtěte informace od Vaší banky v internetovém bankovnictví.
  • Při každém vstupu do internetového bankovnictví kontrolujte, zda odpovídá doména přihlašovací stránky. Toto platí vždy, když někam zadáváte své osobní nebo přihlašovací údaje.
  • Aktualizovat software, antivirový program, firewall.
  • Během, nebo po takovémto podezřelém hovoru, si zaznamenejte údaje, které Vám útočník sdělil (jména, e-mailové adresy, čísla účtů, odkazy na webové stránky, apod.)

Ohodnoť článek

Foto Thomas Ulrich | Pixabay

Štítky kryptoměna, policie, podvod, Hradec Králové, okres Jičín, Královéhradecký kraj, Portugalsko, Bitcoin, Pardubice, WhatsApp

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Falešný bankéř i podvodné kryptoměny. Za několik málo dnů lidé v kraji přišli o zhruba tři miliony  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.