Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Neratově na Rychnovsku skončila oprava prosklené střechy kostela za 20 milionů

V Neratově v Orlických horách skončila oprava prosklené střechy poutního kostela Nanebevzetí Panny Marie. Rekonstrukce střechy začala loni na jaře a po zimní přestávce pokračovala od poloviny dubna. Celkové náklady jsou 19,5 milionu korun včetně DPH. Cílem bylo snížit střešní vlhkost a zlepšit statiku střechy. Oprava byla podle Nekvindy nutná, protože střechou zatékalo a srážela se pod ní vlhkost.

"Teď ještě přijdou na řadu dokončovací práce, které ale už nejsou součástí projektu, jako třeba výměna okapů nebo některé části pevné krytiny střechy, které se mohly rekonstrukcí uvolnit. Přes léto provedeme kontrolu střechy," řekl Antonín Nekvinda ze Sdružení Neratov, které se od 90. let snaží vysídlenou osadu oživit. 

Neratovský kostel je prosklenou střechou proslulý. Byla dokončena v roce 2007, před tím byl kostel téměř 50 let nezastřešený. V kostele se konají bohoslužby i kulturní akce.

Sdružení na právě skončené opravě střechy spolupracovalo s římsko-katolickou farností Neratov. Peníze na opravu šly z půjček, například od hradeckého biskupství, a z darů. Projekt podpořil také Královéhradecký a Pardubický kraj.

Kostel byl postaven v letech 1723 až 1733 pravděpodobně podle plánů italského stavitele Giovanna Battisty Alliprandiho. Zkáza kostela začala na konci druhé světové války, později se zřítily klenby.

Sdružení Neratov se od počátku 90. let snaží oživit stejnojmennou vysídlenou osadu. Sdružení pomáhá zdravotně postiženým včetně lidí s lehkým a středně těžkým mentálním postižením. Neratov spadá pod Bartošovice v Orlických horách na Rychnovsku.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Patricia Janečková

Štítky ČR, stavby, církve, Neratov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Dvořák

Nechápu, jak může být ta rekonstrukce střechy tak levná. Oprava 16 let staré střechy by měla stát alespoň 30 milionů, aby na tom kamarádíčci pořádně vydělali.

Úterý, 20. června 2023, 22:26Odpovědět

V Neratově na Rychnovsku skončila oprava prosklené střechy kostela za 20 milionů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.