Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Náchod čekal dvacet let, v příštím roce už konečně začne výstavba obchvatu

Ředitelství silnic a dálnic má stavební povolení na obchvat Náchoda. Povolení vydal královéhradecký krajský úřad. Na twitteru to uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Stavební povolení je nepravomocné.

Dvacetitisícový Náchod patří v hradeckém kraji k městům nejvíce zatíženým dopravou. O stavbu obchvatu město usiluje přes 20 let. "Na stavbu 7,4 kilometru dlouhého obchvatu Náchoda aktuálně probíhá ještě majetkoprávní vypořádaní a zpracovává se zadávací dokumentace stavby pro výběr zhotovitele,"  uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl.  Letos by měl na stavbě začít archeologický výzkum. Stavební řízení pro vydání stavebního povolení zahájil krajský úřad v polovině ledna.

Starosta Náchoda Jan Birke označil vydání stavebního povolení za zásadní zlom v celé přípravě stavby obchvatu. "Je to klíčový dokument, který stavbu zásadně posouvá a dává jí zásadní konturu. Věřím, že v příštím roce stavba začne," řekl starosta Jan Birke. Uvedl, že od ministra dopravy Martina Kupky má ujištění, že obchvat patří mezi klíčové dopravní stavby státu. Birke dodal, že po krajském stavebním povolení na hlavní stavební objekty obchvatu by měl v příštích dnech vydat Městský úřad Náchod stavební povolení na 32 souvisejících stavebních objektů.

Výběrové řízení na stavební firmu by ŘSD podle dat v informačním letáku ke stavbě obchvatu chtělo vypsat letos. Vlastní stavba obchvatu by mohla začít na konci roku 2024 a hotová by měla být v roce 2027. Náklady na stavbu obchvatu se odhadují na 3,15 miliardy korun bez DPH.

Letos v lednu úřady vydaly první demoliční výměry na stavby v trase obchvatu. Vlastní demolice objektů ŘSD předpokládá ve druhé polovině letošního roku. Ke konci loňského roku měl stát v trase obchvatu vykoupeno asi 85 procent pozemků.

Obchvat bude dlouhý 6,5 kilometru a mimo město svede tranzitní dopravu ze silnice I/33 mezi Hradcem Králové a hraničním přechodem do Polska. Součástí stavby bude i 930 metrů dlouhá přeložka silnice I/14, která k Náchodu přivádí dopravu od Nového Města nad Metují a Rychnova nad Kněžnou. Obchvat bude mít dva tunely o celkové délce 463 metrů a dvě mostní estakády o celkové délce 583 metrů.

Pravomocné územní rozhodnutí pro stavbu obchvatu získalo ŘSD v roce 2017. Vydání pravomocného územního rozhodnutí trvalo úřadům osm let.

ŘSD nyní v Královéhradeckém kraji od loňského září staví obchvaty Jaroměře na Náchodsku a Nové Paky na Jičínsku. Od jara 2021 ŘSD buduje obchvat městysu Doudleby nad Orlicí na Rychnovsku. Řidičům by se měl otevřít letos v červenci. Královéhradecký kraj nyní buduje druhou etapu obchvatu Opočna na Rychnovsku. Stavba by měla být hotová v roce 2024.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto www.obchvat-nachod.cz

Štítky ČR, silnice, stavby, obchvat, Náchod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náchod čekal dvacet let, v příštím roce už konečně začne výstavba obchvatu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.