Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Stavba obchvatu Opočna jde podle plánu, prostavělo se 140 milionů

Stavba druhé etapy Opočna je v plném proudu. Dosud se prostavělo 140 milionů z celkové částky, která převyšuje 220 milionů. Stavba začala loni v květnu a hotovo by mělo být v roce 2024.

Investice souvisí s rozvojem průmyslové zóny Solnice - Kvasiny, v níž má závod automobilka Škoda Auto. Nová silnice o délce 1,5 kilometru propojí první část obchvatu od kruhové křižovatky U Jordánku s výpadovkou na Třebechovice pod Orebem a Hradec Králové.

Mezi kruhovou křižovatkou u Jordánku a budovaným mostem stavbaři jako ochranu kanalizace pod násypem vystavěli dva takzvané tubosidery, zpevnili pláň pod opěrnou zdí pomocí hlubinného zakládání štěrkopískových pilot a založili opěrnou zeď. Investorem je kraj, akce je financována z prostředků Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI).

"Celková cena stavebních prací je včetně víceprací 222,9 milionu korun s DPH, z toho proinvestováno bylo zhruba 140 milionů korun. Harmonogram prací a termín jejich dokončení bude v letošním roce aktualizován v souladu s postupem prací a sesedání násypu. Předpokládaný termín dokončení stavby je v současnosti rok 2024," řekl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann. 

Podle zástupců kraje je výstavba druhé části obchvatu technicky i finančně náročnější než byla první etapa, a to kvůli komplikovanějšímu terénu. Komunikace překlene údolí Zlatého potoka. Nový most o čtyřech polích bude mít rozpětí 129 metrů a šířku 12,5 metru. Stavba se navíc musí vypořádat se ztíženými geologickými podmínkami údolní nivy.

Obchvat, který staví sdružení firem M-Silnice a Eurovia CS, je přeložkou silnice II/298, jedné z hlavních tras z Hradce Králové do Orlických hor. Po dokončení přeložky bude obchvat Opočna hotov.

Severní, již hotová část obchvatu zhruba za 150 milionů korun z centra Opočna odvedla především auta na trase mezi Českým Meziříčím a Dobruškou, druhá, budovaná část obchvatu povede západně od města. Na severní část obchvatu se napojí na kruhovém objezdu v Nádražní ulici.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Opočno

Štítky ČR, stavby, silnice, Opočno, obchvat

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba obchvatu Opočna jde podle plánu, prostavělo se 140 milionů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.