Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Safari Park získal dva samce ohrožených antilop. Mají pomoct s rozšířením současného stáda

Safari Park ve Dvoře Králové nad Labem získal dva samce kriticky ohrožených antilop koňských a přímorožců šavlorohých. Ta doplnila současná stáda a ošetřovatelé věří, že v budoucnu pomůžou s jejich rozmnožením.

Prvním je sedmnáctiměsíční samec antilopy koňské Mateo. Toho dvorská zoo získala ze sousední zahrady v Liberci. „Měl by se stát novým chovným samcem našeho stáda,“ uvedl v tiskové zprávě zoolog Luděk Čulík. Chov tohoto druhu antilop je náročný především kvůli jejich nebojácné povaze. Pokud se cítí v ohrožení, je schopná na nepřítele zaútočit. V tu chvíli je jí jedno, zda před ní stojí dravec nebo ošetřovatel.  

„Safari park chová největší evropskou skupinu. Naše zvířata žijí ve dvou stádech. To chovné najdou lidé v pěší části zahrady, záložní skupina samců obývá poslední část Afrického safari Josefa Vágnera,“ doplňuje zoolog.  

V současné době jich má Safari Park 14. Za secou jeho historii se podařilo ve Dvoře Králové odchovat přes 400 mláďat této antilopy. I proto se východočeská zahrada řadí mezi nejvýznamnější světové chovatele. Mezi lety 1994 a 2008 odešlo ze zoo ve Dvoře Králové 29 antilop koňských přímo na jih Afriky.  

Druhý přírůstek skončil u přímorožců šavlorohých. „U stáda samic se bude střídat se samcem, kterého jsme dovezli v loňském roce,“ upřesňuje Luděk Čulík. Nováček dorazil až z Francie. 

Tento druh zvířat už lidé v přírodě zcela vyhubili. Zachránit se je podařilo jen díky chovům v rezervacích a zoologických zahradách. Cílem je chov zachránit a zvířata postupně vracet do severní Afriky.  

„Návraty přímorožců šavlorohých jsme podpořili poskytnutím dvou samic. Ty zamířily v roce 1999 ze Dvora Králové do Tuniska,“ doplňuje Luděk Čulík. 

Ve Dvoře Králové se dosud narodilo 145 mláďat. Chov byl v posledních letech pozastaven z důvodu hledání vhodných plemeníků. Loňský příjezd jednoho a nynější příjezd druhého samce znamená restart reprodukce po šesti letech. 

Ohodnoť článek

Foto Safari Park Dvůr Králové nad Labem

Štítky ZOO Dvůr Králové, Dvůr Králové nad Labem, zahrada, Tunisko, Josef Vágner, Severní Afrika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Safari Park získal dva samce ohrožených antilop. Mají pomoct s rozšířením současného stáda  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.