Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dálnice D11 z Trutnova k hranicím by se měla začít stavět ještě letos

Výstavba dálnice z Trutnova po státní hranici s Polskem by měla podle Ředitelství silnic a dálnic začít ještě v tomto roce, ŘSD chce získat všechna potřební stavební povolení.

V roce 2024 je plánováno zprovoznění rychlostní silnice S3 v Polsku, na kterou v Česku naváže dlouho očekávaný úsek D11. Trutnovský starosta proto svolal jednání k aktuálnímu stavu výstavby dálnice D11 v úseku od Trutnova po státní hranici s Polskem.

Pozvání přijal generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic ČR Radek Mátl, ředitel Správy Hradec Králové ŘSD ČR Marek Novotný a starostové dotčených obcí – Královec, Bernartice, Zlatá Olešnice a Žacléř. „Starostové těchto obcí se na nás často obraceli, že nemají dostatek informací o průběhu příprav a termínech zahájení a dokončení dálnice. Proto jsem požádal generálního ředitele ŘSD, aby přijel a informoval nás osobně. Myslím si, že i pro něj šlo o zajímavou zpětnou vazbu, co jednotlivé obce trápí, jaké jsou jejich obavy a jaká řešení navrhují,“ zdůvodňuje jednání Michal Rosa, starosta města Trutnova.

Stavba této části dálnice je největší soutěží připravovanou ŘSD za posledních 10-15 let, má hodnotu 13 miliard korun. Současně jde o jednu z nejkomplikovanějších staveb, a to kvůli tunelům a mostním konstrukcím. Ředitelství silnic a dálnic plánuje v tomto roce získat všechna stavební povolení na hlavní trasu.

Na konci roku 2022 bylo zahájeno výběrové řízení na dodavatele stavby. Během léta by měly být známy výsledky, kdo úsek Trutnov-státní hranice s Polskem postaví. Samotná stavba by tak mohla být zahájena už na konci letošního roku. Harmonogram je plánován na 42 měsíců, dokončení se tedy předpokládá v roce 2027. Už v tuto chvíli probíhají přípravné práce, jako například kácení stromů, a na jaře se začne s archeologickým průzkumem.

Úsek k hranici je rozdělen na dvě části. První, který bude přímo napojen na polskou S3, bude dlouhý 3 km a jeho výstavba potrvá 18 měsíců. Dokončen by měl být v roce 2025. Druhý, vedoucí do Stříteže u Trutnova, by měl být hotov o 2 roky později.

Příští rok ŘSD začne se stavbou komunikace v Elektrárenské ulici v Trutnově, která společně s komunikací v Ječné ulici vytvoří obchvat centra Poříčí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Trutnov

Štítky Ředitelství silnic a dálnic, Trutnov, Polsko, dálnice, Královec, Dálnice D11, Rosa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šípek Petr

Pravděpodobně si nevšimli, že ji ještě nemaj dotaženou ani k Trutnovu, a už by chtěli stavět mezi Trutnovem a hranicema....

Čtvrtek, 26. ledna 2023, 18:43Odpovědět

Dálnice D11 z Trutnova k hranicím by se měla začít stavět ještě letos  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.