Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Trutnov je plný ptačích krmítek, ptáci teď potřebují pomoc

V Trutnově si lidé všimli nových ptačích krmítek. Ty po městě rozesely Technické služby, a to právě v době, kdy ptáci nemají dostatek potravy a potřebují ji víc.

V předchozích letech ptačí budky a hmyzí domky, letos krmítka. Trutnov opět aktivně podporuje ekologii a na letošek si připravil novinku. Celkem pět krmítek nainstalovaly z kraje nového roku Technické služby Trutnov, s. r. o., po městě. „V období, kdy ptáci nemají dostatek potravy nebo ji potřebují víc, můžeme přikrmováním pomoci běžným druhům drobného ptactva, které zde žijí a krmítka navštěvují. Můžeme je tak zblízka pozorovat a snadno se je díky tomu naučit rozeznávat,“ zdůvodňuje aktivitu Vendula Kasperová, vedoucí Odboru životního prostředí Trutnov.

Nová krmítka jsou určená pro místní druhy, jako například sýkorka, vrabec, brhlík, kos, červenka, pěnkava, stehlík, hrdlička či strnad. Lidé nová krmítka naleznou na Jiráskově náměstí, na náměstí Hraničářů, v Dračí uličce, u Základní školy Mládežnická a Základní školy Komenského. Krmení budou dle potřeby doplňovat pracovníci technických služeb. Jde však o sezónní záležitost, umístěna budou vždy jen přes zimu. „V letních měsících ptáci naši pomoc už nepotřebují, a tak krmítka na konci března uklidíme. Další sezonu začneme v listopadu, tak jak se doporučuje, a ukončíme opět v březnu. Po sundání je vždy očistíme, vydezinfikujeme, popřípadě opravíme a uložíme na technických službách,“ popisuje Jitka Metelková, vedoucí střediska veřejné zeleně, Technické služby Trutnov. Na jaře radnice úspěšnost akce zhodnotí, a pokud se krmení osvědčí, tak na příští zimu instaluje další nová krmítka.

U každého krmítka se nachází také informační cedule. Lidé se z nich dozví, jaké druhy ptáků se ve městě nachází, čím je dobré je v zimě přikrmovat a naopak, jaké suroviny by v krmítkách být neměly. „Dvě krmítka jsme umístili u místních základních škol, tak třeba školáci zvednou oči od mobilů a tabletů a dozví se něco o přírodě, která kolem nich je,“ dodává Jitka Metelková.

Ohodnoť článek

Foto Město Trutnov

Štítky Trutnov, krmítka, ptáci, potrava, město, zima

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trutnov je plný ptačích krmítek, ptáci teď potřebují pomoc  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.