Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kočičí útulek ve Dvoře Králové se bude muset přestěhovat. Řeší také finanční problémy

Vedení města ve Dvoře Králové nad Labem se začalo zabývat přestěhováním kočičího útulku. Ten sídlí v areálu bývalé Mayerovy továrny, kterou čeká rozsáhlá rekonstrukce. Útulek ve městě provozuje spolek Další šance od roku 2016. Souběžně je třeba řešit i financování útulku. Město přispívá jenom na část umístěných zvířat.

Spolek má s městem uzavřenou smlouvu o zajištění péče nalezených a opuštěných koček. Město útulku platí 60 korun za každou nalezenou kočku. To však jen první čtyři měsíce.  

V současné době jich tam je zhruba sto. „V tuto chvíli je v kočičím útulku z celkového počtu koček umístěno asi 20 zvířat nalezených na území Dvora Králové nad Labem, na jejichž péči město přispívá,“ uvedla na webu města mluvčí radnice Miroslava Kameníková. Od ledna do listopadu loňského roku strážníci městské policie zaevidovali 46 nalezených koček, které do útulku předali. Město za péči o ně vydalo zhruba 205 tisíc korun.  

Kočičí útulek shání peníze, kde se dá. Nejsilnějším příjmem jsou sociální sítě, kde spolek propaguje svůj transparentní účet. Reálné roční náklady na provoz útulku se pohybují kolem částky 1,3 milionu korun. Z této částky musí spolek zaplatit téměř 100 tisíc městu za pronájem prostor.  

„Jednám s vedením města o budoucnosti depozitu pro kočky, současná finanční situace je neúnosná a může být pro nás likvidační. Doufám, že se nám podaří nastavit podmínky budoucího provozu,“ uvedla ve zprávě Iva Pelíšková za depozit Další šance. Podle ní by mohlo být stěhování do nových prostor nebo navýšení nájemného doslova likvidační.  

„S paní Pelíškovou jsem ve spojení léta a nové prostory pro umístění útulku hledáme již delší dobu. Není to ale snadné, protože ne všechny prostory jsou pro to vhodné. Je ale třeba situaci vyřešit, protože tuto službu bude nutné zabezpečit i v budoucnu,“ napsal na webu města k tématu starosta města Jan Jarolím (ANO).  

Nové prostory hledá spolek i rada města. V současné době se také uvažuje nad tím, zda by s financováním útulku nepomohly i okolní obce. Ne všechny nalezené kočky jsou totiž přímo ze Dvora Králové nad Labem. 

Ohodnoť článek

Foto Luis Wilker Wilke | Pixabay

Štítky útulek, kočičí, Dvůr Králové, stěhování, financování, zvířata, spolek, město

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kočičí útulek ve Dvoře Králové se bude muset přestěhovat. Řeší také finanční problémy  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.