Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

V Jičíně vzniknou byty pro mentálně hendikepované. K dispozici budou za rok

Královéhradecký kraj zrekonstruuje starý dům v jičínské Ruské ulici. Během následujícího roku ho dělníci přemění na čtyři komunitní byty. Ty využijí hendikepovaní klienti domova sociálních služeb v Chotělicích. Nastěhovat by se mohli na začátku roku 2024.

„Naší snahou je připravit pro mentálně hendikepované klienty komunitní formy bydlení, které se budou co nejvíce podobat běžným domácnostem,“ uvedla v tiskové zprávě náměstkyně hejtmana Martina Berdychová (Východočeši).  

Stavební práce začínají právě teď a potrvají necelý rok. K samotnému nastěhování by se Královéhradecký kraj měl dostat v prvním čtvrtletí roku 2024. „Za přestavbu včetně vybavení kraj zaplatí celkem 28 milionů korun včetně DPH. Většinu částky pokryje dotace v rámci Integrovaného regionálního operačního programu,“ napsal ve zprávě náměstek Pavel Bulíček (Piráti). 

V Nové Pace se bude stavět chráněné bydlení. Už se ví, jak bude vypadat

Architektonickou soutěž o výstavbu chráněného bydlení v Nové Pace vyhrálo pražské studio NEUHÄUSL HUNAL s.r.o. Zástupci kraje a odborná veřejnost vybírali z šesti soutěžních návrhů. Byty, které vzniknou, budou sloužit klientům z ústavního...

Díky novým bytům budou žít klienti sociálních služeb v reálném a přirozeném prostředí. Cílem je jejich začlenění do společnosti. Obyvatelé bytů se o ně budou starat, chodit do práce nebo na nákupy. Částečně tak přijmou odpovědnost za svá rozhodnutí.  

Samostatné bydlení pro mentálně hendikepované klienty sociálních služeb není v Královéhradeckém kraji ničím výjimečným. Během letošního srpna se podobná služba otevřela v Třebechovicích pod Orebem. Podobné bydlení už funguje i v Kostelci nad Orlicí nebo Týništi nad Orlicí.  

Ohodnoť článek

Foto Královéhradecký kraj

Štítky Jičín, bydlení, komunitní, sociální, služba, hendikep, byt, rekonstrukce, Královéhradecký kraj, sociální služby, Martina Berdychová, Východočeši, Pavel Bulíček, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jičíně vzniknou byty pro mentálně hendikepované. K dispozici budou za rok  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.