Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Do babyboxu v Hradci Králové někdo odložil pětidenního chlapce s doklady

Do babyboxu v Hradci Králové dnes v poledne někdo odložil pětidenního chlapce Petra. U zdravého novorozence byly i jeho doklady, což zkomplikuje budoucí adopci. Petr je jedenáctým letošním dítětem odloženým do některé ze schránek v Česku a 242. dítětem za dobu existence babyboxů.

Odložený chlapec byl podle zdravotníků v pořádku. Zabalený byl v šedé dece a na hlavě měl modrou čepičku, uvedl Hess. Babybox je v Hradci Králové v budově Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje, jejíž pracovníci chlapce našli. I s Petrem byly v hradeckém babyboxu dosud odloženy čtyři děti.

Z celkového počtu dětí v českých babyboxech bylo 132 dívek a 110 chlapců. V Česku je nyní 83 babyboxů. První byl instalován v roce 2005. "Pátého prosince se chystáme prezentovat babybox v Tachově, posledním okresním městě v republice dosud bez babyboxu," řekl zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess.

Babyboxy mají předejít ohrožení zdraví a životů odkládaných dětí. Když do něj někdo vloží dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál zdravotnického zařízení. Schránky jsou umístěné tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí.

Babyboxy mají i své kritiky, kteří tvrdí, že odporují některým článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pavel Kacerovský

Štítky ČR, sociální, zdraví, rodina, děti, Babybox, Hradec Králové, Česko, Ludvík Hess, Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje, Tachov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do babyboxu v Hradci Králové někdo odložil pětidenního chlapce s doklady  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.