Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Královéhradeckém kraji ubývá dárců krve. Noví je plně nenahrazují

V Královéhradeckém kraji v posledních letech ubývá dárců krve a noví je plně nenahrazují. "Nyní odchází generace, která začínala darovat krev v 70. letech, kdy byly populární hromadné akce, jezdily odběrové autobusy do podniků, darovaní krve bylo ve veřejném zájmu," řekl dnes primář oddělení hematologie a transfuzní služby krajské Oblastní nemocnice Trutnov Josef Kunčar. Počty nových dárců se podle něj snížily i kvůli epidemii covidu-19.

Nyní má trutnovská transfuzní služba v registru 2723 dárců. "Za posledních pět let ubylo asi 300 dárců, ideální stav je okolo 3000 na okres Trutnov, tedy tři až čtyři procenta populace," uvedl Kunčar. Dárce nemocnice shání při odběrových akcích. "Dnes je zde právě akce s firmou TE Connectivity Trutnov, na podzim plánujeme akci 450 ml naděje," uvedl.

Průběžný nábor dárců dělá i Fakultní nemocnice v Hradci Králové, která je největším zdravotnickým zařízením na východě Čech. "Transfuzní oddělení musí každoročně najít nových zhruba 1000 prvodárců krve, aby nahradili dárce, kteří z různých důvodů s dárcovstvím končí. Fakultní nemocnice proto aktivně spolupracuje s různými subjekty na akcích k podpoře dárcovství a také s některými firmami, jejichž zaměstnanci přicházejí pravidelně darovat krev," řekl mluvčí nemocnice Jakub Sochor.

Dárcovství krve by podle Kunčara pomohlo, kdyby se mu více věnovali učitelé na středních školách při výuce společenských věd. "Část nových dárců přichází, protože mají někoho nemocného mezi příbuznými. Další část jsou děti stávajících dárců. Viděli to u rodičů, a tak chodí také darovat. Pravidelně darují policisté a hasiči," uvedl Kunčar.

Odběrové středisko krajské Oblastní nemocnice Jičín má aktuálně o 400 až 500 dárců méně, než by potřebovalo. "Odchází stará generace dlouholetých dárců a noví je nenahrazují. Kampaně nejsou příliš účinné. Problémem je i to, že část dárců chodí do soukromých privátních odběrových center darovat krevní plazmu za peníze," popsala zkušenosti Jičínských mluvčí krajského nemocničního holdingu Lucie Chytilová.

Dnes je Světový den dárců krve. Transfuzní oddělení stále hledají nové dárce

Na dnešek připadá Světový den dárců krve. Každoročně ho 14. června vyhlašuje Světová zdravotnická organizace a Mezinárodní červený kříž. Tento den má lidem připomenout důležitost darování krve a krevní plazmy. Ani jednu z těchto komodit moderní...

Nedostatek krve zatím nehrozí 

Přes úbytek dárců nemocnice nedostatek krve nemají. "Fakultní nemocnice zve dárce krve prostřednictvím rezervačního systému k odběrům průběžně, aby nedocházelo k nedostatku krve," uvedl mluvčí nemocnice. Například před letošní sezonou dovolených transfuzní oddělení fakultní nemocnice vyzvalo dárce k darování krve před odjezdem na dovolenou. "Po návratu z dovolených v některých případech hrozí dočasné vyřazení z odběrů krve, například při cestování mimo Evropu nebo při cestování po Evropě do zemí s výskytem západonilské horečky," uvedl Sochor.

Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Hradec Králové loni udělalo 17.212 odběrů krve a 14.755 odběrů krevní plazmy. Po poklesu v roce 2020, který byl způsobený epidemií covidu-19, se počty odběrů dostaly loni na úroveň let 2018 či 2019. V roce 2020 oddělení udělalo jen 16.101 odběrů krve a 11.921 odběrů plazmy.

I v Jičíně mají zásoby krve dostatečné. "Není žádoucí mít vysoké zásoby z důvodu trvanlivosti krve," uvedla Chytilová. Kunčar poznamenal, že červené krvinky lze skladovat jen šest týdnů a krevní destičky pouze pět dní, zato čerstvě zmrazenou plasmu až tři roky. "Zásoby krve průběžně doplňujeme podle potřeby oddělení," uvedl Kunčar. Dárci v Trutnově mohou podle něj přímo na webu nemocnice sledovat, které krevní skupiny právě chybí. Například v posledních dvou týdnech chybí hlavně skupina A Rh pozitivní. Jejíž dárci mohou přijít na odběr ihned a nemusejí čekat na pozvání.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, zdraví, dárci, krev, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, dárce krve, nemocnice, Oblastní nemocnice Trutnov a.s., Trutnov, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Jakub Sochor, odběr krve, Evropa, Oblastní nemocnice Jičín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Královéhradeckém kraji ubývá dárců krve. Noví je plně nenahrazují  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.