Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hnutí ANO chtělo snížit počet hradeckých zastupitelů, návrh neprošel. V dalším období jich bude 37

Zákonem stanovené minimum zastupitelů pro Hradec Králové je 25 členů. Na tento počet navrhoval zredukovat zastupitelské portfolio na další čtyři roky současný náměstek primátora Pavel Marek (ANO). Na jednání zastupitelstva však narazil. Někteří členové opozice jeho nápad označili za hloupý vtip.

Ke konci volebního období má každé zastupitelstvo za úkol stanovit počet členů na další čtyři roky. Rada města doporučila zachovat současný počet, ty sedmatřicet zastupitelů. Protinávrh na jednání zastupitelstva vznesl náměstek Marek. „Dovolím si předložit protinávrh, abychom počet zastupitelů stanovili na minimum stanovené zákonem,“ uvedl náměstek Marek na jednání.  

Například opoziční zastupitelka a kandidátka na novou primátorku Hradce Králové Pavlína Springerová (HDK) na jednání naznačila, že návrh náměstka pramení z touhy ušetřit finance městu. „Je to stěží uvěřitelný důvod,“ uvedla před svými kolegy na jednání. Zároveň dodala, že žádné město velikosti Hradce Králové v České republice takto málo zastupitelů nemá.   

Marek argumentoval především tím, že současné zastupitelstvo nemá disciplínu. „Omlouvají se z pozdních příchodů a dřívějších odchodů,“ uvedl na jednání. Návrh na redukci zastupitelů nakonec neprošel. Současné zastupitelstvo rozhodlo, že i pro další volební období bude stejný. 

Počet zastupitelů se odvíjí od velikosti konkrétního města, respektive od počtu obyvatel. Hradec Králové patří do skupiny 50 až 150 tisíc obyvatel. Takto velká města musí mít 25 až 45 zastupitelů. Větší města mohou mít maximálně 55 členů. Naopak nejmenší počet zastupitelů je pět. To je možné pouze v obcích do 500 obyvatel. 

Letošní komunální volby se budou konat 23. a 24. září. Kandidátní listiny všech volebních stran, které se chtějí zúčastnit komunálních voleb, musí být podány do 19. července na Magistrát města Hradec Králové. 

Ohodnoť článek

Foto MMHK

Štítky zastupitelstvo, Hradec Králové, návrh, redukce, počet, volby, politika, komunální, ANO 2011, Pavel Marek, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Pavlína Springerová, Hudební divadlo Karlín, Magistrát města Hradec Králové, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hnutí ANO chtělo snížit počet hradeckých zastupitelů, návrh neprošel. V dalším období jich bude 37  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.