Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nekonečný příběh podvodů s kryptoměnami v kraji pokračuje. Jde to vůbec zastavit?

Doslova nekonečný příběh. I tak jdou označit podvody ve světě internetu a kryptoměn. Policie podobných případů řeší prakticky několik týdně. Poslední obětí se stal čtyřiasedmdesátiletý muž z Hradecka. Vidina rychlého výdělku byla silnější než opatrnost. Nakonec přišel o 140 tisíc korun.

„Po kliknutí na inzerát podvedený vyplnil formulář. Následně se mu ozvala žena, která mu s nákupem kryptoměn měla pomoct,“ uvedla na webu policie mluvčí Iva Kormošová. Seniora přesvědčila k instalaci programu pro vzdálenou správu počítače. Tím získala přístup do internetového bankovnictví, kde provedla několik transakcí za necelých 140 tisíc korun.  

Tím však podvod neskončil. Po pár dnech se ozval muž, který údajně vyšetřuje podvody ve světě kryptoměn a hledá poškozené. Představil se jako vyšetřovatel Interpolu.  

„Druhý podvodník mu tvrdil, že mu může vrátit vylákané peníze, které se podařilo zajistit. Uvedl však, že je třeba zaplatit zrcadlovou transakci. Po seniorovi chtěl 8,5 tisíc euro,“ uvedla mluvčí. Muž naštěstí transakci nepotvrdil a nejdříve zavolal do své banky. Pracovník mu potvrdil, že žádná zrcadlová transakce neexistuje a jde s největší pravděpodobností o podvod.  

Podaří se podobné podvody zastavit?  

Podobným podvodům se Hradecká Drbna věnuje prakticky na týdenní bázi. Jeden z posledních podvodů ve světě kryptoměn policie řešila na začátku května. V tomto případě muž z Trutnovska přišel o 50 tisíc korun. A nejde pouze o podvody s kryptoměnou.  

Podvodů na internetu přibývá. Jen v Hradci řeší policie dva případy týdně, škody jdou do milionů

SMS zprávy, inzeráty, telefonáty i sociální sítě. To jsou nejčastější kanály, přes které si podvodníci vybírají své oběti. Vydávají se za americké vojáky, pracovníky bank nebo finanční poradce. Někteří z nich se dokonce snaží seniory přesvědčit o...

Mezi rozšířené podvody v poslední době patří i podvodní bankéři. Poslední obětí je sedmadvacetiletá žena, která přišla o 600 tisíc korun. Z banky ji zavolal falešný pracovník, který ji přesvědčil o tom, že má napadený účet. Žena si dle pokynů vzala půjčku a peníze vložila do bitcoimatu v hradeckém AuParku.  

Dalším častým podvodem je takzvaný americký voják. Podvodníci cílí na ženy, které oslovují na sociálních sítích. Vydávají se za vojáky nebo důstojníky v armádě a následně po nich vyžadují peníze.  

Největším problémem je to, že se policii nikdy nepovede tyto podvody zcela vymýtit. Do boje proti podobným podvodníkům se musí zapojit i sami lidé, proti kterým je podvod veden. Nejdůležitější je opatrnost. Podvodníci hrají na city. Podvedeného se snaží přesvědčit, že jde o čas.  

Ohodnoť článek

Foto Benjamin Nelan | Pixabay

Štítky kryptoměna, krypto, Bitcoin, podvod, Hradec Králové, policie, krimi, on-line, AnyDesk, varování, Královéhradecký kraj, Interpol, Aupark

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nekonečný příběh podvodů s kryptoměnami v kraji pokračuje. Jde to vůbec zastavit?  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.