Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Podvodů na internetu přibývá. Jen v Hradci řeší policie dva případy týdně, škody jdou do milionů

SMS zprávy, inzeráty, telefonáty i sociální sítě. To jsou nejčastější kanály, přes které si podvodníci vybírají své oběti. Vydávají se za americké vojáky, pracovníky bank nebo finanční poradce. Někteří z nich se dokonce snaží seniory přesvědčit o tom, že jsou kamarádi jejich vnuka. Podvodů v on-line světě přibývá a stále se najdou tací, kteří se nechají napálit.

Poslední podobný případ řešila policie na Rychnovsku tento týden. Na služebnu se obrátil sedmdesátiletý muž, který se stal obětí podvodu. „Na konci ledna mu zavolal obchodník jedné společnosti, který mu sdělil, že má na účtu bitcoiny v hodnotě 25 tisíc dolarů. Kvůli tomu, že bitcoin klesá, mu navrhl peníze vybrat,“ řekla mluvčí Iva Kormošová.  

Podvodník ho přesvědčil k nainstalování programu do počítače, který umožňuje vzdálenou správu. Podvedený dal volajícímu přihlašovací údaje do internetového bankovnictví, fotografii a kopii občanského průkazu. Podvodník následně zadal platbu ve výši 4,8 tisíce dolarů (101,7 tisíc korun). Tu senior potvrdil. A to i přes upozornění banky na podezřelou transakci.  

Podvody v kyberprostoru se však necílí jenom na seniory. Podvodníkům naletí i velké množství mladých lidí. Vidina rychlého výdělku na Bitcoinech se stala osudnou i pro osmadvacetiletého muže ze Svitav. Tomu zavolal údajný finanční poradce. Po telefonu ho donutil vložit 400 tisíc korun do bitcomatu v Hradci Králové. Peníze už nikdy neviděl.  

Další podvod je z konce ledna. Sedmadvacetiletá žena přišla o 42 tisíc korun kvůli podvodné SMS zprávě o doručovaném balíčku. Chybou bylo vyplnění údajů o platební kartě včetně CVV kódu ze zadní strany kreditky. 

Národní banka varuje před novou vlnou podvodů. Policie podobné případy řeší i v Hradci Králové

Česká národní banka vydala varování před novou vlnou podvodů. Útočníci využívají předvánočního shonu. Klienty různých bank přesvědčí, aby vybrali své úspory a vložili je do bezpečnostních schránek. Jde však o bitcoinové bankomaty, ze kterých už...

Do boje se policie vydala na internet  

Kriminalita v České republice stále klesá. Problémem se však jeví, že se stále více trestných činů a podvodů přesouvá na internet do kyberprostoru. Jen v loňském roce policie řešila 407 případů, kdy se stal senior obětí podvodníka. Ať už na internetu nebo po telefonu. Meziročně je těchto případů o 61 procent více.  

Policie se do boje vydává několika způsoby. Tím nejúčinnějším má být prevence. Letáková kampaň například varuje před otevíráním odkazů v SMS zprávách, nabídkami výhodných investičních nabídek, podvodnými telefonáty z banky nebo nedůvěryhodnými inzeráty.  

Jak poznat, že na vás cílí podvodník?    

  • Dobře zvažte, zdali přijmete nabízené přátelství od neznámého člověka na internetu.   
  • Dávejte si pozor na sliby týkající se vážného vztahu, zejména s osobou ze zahraničí.   
  • Protistrana dokáže velmi citlivě působit zejména na osamělé osoby.   
  • Pachatelé jsou schovaní za identitou vzdělaného člověka. Vydávají se například za lékaře, právníky, piloty a podobně.    
  • Bývají rozvedení nebo vdovci a touží po vážném a harmonickém vztahu.   
  • Předstírají intenzivní zájem o vaše soukromí.   
  • Své oběti zpracovávají sladkými slůvky několik týdnů i měsíců.   
  • Po určité době přichází se svými požadavky. A to formou finanční pomoci.   

DŮLEŽITÉ:   

  • Neposílejte peníze nikomu, koho znáte pouze z virtuálního prostředí a nemůžete si ověřit jeho identitu. Tito pachatelé vystupují pod falešnými profily a jejich jediným cílem je vylákat z vás finanční prostředky.   
  • Nesdílejte s nikým vaše intimní fotografie, mohou být později zneužity k vydírání.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Firmbee | Pixabay

Štítky krimi, podvod, online, sociální, síť, policie, vyšetřování, pátrání, obezřetnost, pozor, prevence, Internet, Hradec Králové, banka, Bitcoin, okres Rychnov nad Kněžnou, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podvodů na internetu přibývá. Jen v Hradci řeší policie dva případy týdně, škody jdou do milionů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.