Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hospital Kuks zahájil sezonu. Ukázal vzácný obraz ukradený před 31 lety

Barokní hospital Kuks na Trutnovsku dnes jako první státní památka v Královéhradeckém kraji zahájil letošní návštěvnickou sezonu. Lákadlem pro návštěvníky by měl být vzácný obraz s podobiznou Jana Michaela Šporka, který se na Kuks vrátil po téměř 31 letech. Obraz neznámý pachatel odcizil při nočním vloupání do hospitalu v červenci 1991. Hospital byl loni nejnavštěvovanější památkou ve správě Národního památkového ústavu v Královéhradeckém kraji.

"Lidé se na navrácený obraz ptají. Umístili jsme jej do první místnosti hlavního návštěvnického okruhu. Obraz má svůj příběh a mezi ostatními obrazy vyniká," řekl kastelán Libor Švec. Autorem obrazu je významný francouzský barokní malíř Nicolas de Largillierre, který žil mezi lety 1656 a 1746, portrétoval i francouzského krále Ludvíka XIV. Obraz se podařilo zajistit na konci loňského roku při pokusu o jeho vývoz do zahraničí. Neznámý pachatel z Kuksu tehdy odcizil i další předměty, například benátské zrcadlo nebo herbář.

Na Kuksu je také nové osvětlení hlavního oltáře v kostele Nejsvětější Trojice. Památkáři chystají doplnění interiéru kostela o čtyři zrestaurované procesní lampy. "Pokračuje restaurování dalších tří obrazů z cyklu ze života sv. Jana z Boha. V létě se na ohradní zeď před hospital vrátí zrestaurovaná faksimile Štědrosti," uvedl Švec.

Více lidí chtějí památkáři na Kuks přilákat i na venkovní kulturní akce. "Na letní scéně by mělo přibýt koncertů, divadel. Rádi bychom měli na nádvoří letní kino," řekl Švec. Na podzim by se na Kuks měly vrátit tradiční Svatohubertské slavnosti.

Hospital Kuks dal na počátku 18. století vystavět František Antonín Špork za účelem péče o přestárlé a práce neschopné muže z okolí. Barokní areál je proslulý sochařskou výzdobou z dílny Matyáše B. Brauna. Loni hospital navštívilo 53 tisíc lidí. V roce 2014 hospital absolvoval rozsáhlou opravu za 440 milionů korun.

Ostatní státní památky v Královéhradeckém kraji zahájí sezonu v sobotu. Brány návštěvníkům otevřou zámky Hrádek u Nechanic, Náchod, Opočno a Ratibořice. "Uplynulé sezony se nesly v duchu omezení a odlivu návštěvníků, zaznamenali jsme i ekonomické ztráty. Pevně věřím, že letošní sezona bude příznivější," uvedl regionální ředitel památkářů Miloš Kadlec.

Zámek Opočno má zcela přebudovanou expozici a nově budou moci návštěvníci zavítat i do druhého patra. Zámek v Ratibořicích na Náchodsku si letos připomene sté výročí instalace a odhalení sousoší Babička s dětmi v Babiččině údolí. Náchodský zámek nově zpřístupní kapli Anny Viktorie. Zámek Hrádek u Nechanic v letních měsících nabídne pravidelně otevřenou trasu, která zahrnuje prohlídku sklepů a Hodinové věže.

Vstupné na státní památky bude letos vyšší o deset až 30 korun. Například na Kuksu základní prohlídkový okruh vyjde dospělého na 190 korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, památky, výtvarné, Kuks, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, Hospital Kuks, Libor Švec, Národní památkový ústav, okres Trutnov, památková péče, Ludvík XIV., Nicolas de Largillière, František Antonín Špork, Hrádek u Nechanic, Zámek Opočno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hospital Kuks zahájil sezonu. Ukázal vzácný obraz ukradený před 31 lety  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.