Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Mládě nosorožce Kyjev přibere kilo každý den. Brzo se ukáže ve venkovním výběhu

Před dvěma týdny se v Safari Parku ve Dvoře Králové narodilo mládě ohroženého nosorožce Kyjev. Prozatím je v zázemí zahrady a ošetřovatelé ho pečlivě monitorují. Každým dnem přibere zhruba jeden kilogram, což vypovídá o tom, že se mu daří. Ve venkovním výběhu by se návštěvníkům mohl ukázat za pár dní.

„Malý nosorožec postupně sílí a je stále více zvědavý, brzy se bude i s matkou moci podívat do venkovního výběhu, bude ovšem záležet na samotných zvířatech, kdy se tak stane,“ popisuje zoolog Jiří Hrubý. S přesunem do venkovní expozice Hrubý počítá někdy kolem začátku letní sezóny.  

Jeho matka Eva by si zasloužila titul matky roku. Vzorně se o něj stará a pravidelně krmí. „Přibírá kolem kila za den a v současnosti odhadujeme jeho váhu na padesát kilogramů,“ upřesňuje Jiří Hrubý. Už se dokonce zklidnila a umožní ošetřovatelům odběr mléka. To se může hodit ve chvíli, kdy nastanou komplikace. Posloužit může i v jiných zahradách po celém světě. 

Kyjev se narodil 4. března 2022 ve dvě ráno matce Evě, od které již několikrát pil. Váží zhruba 33 kilogramů a vzrůstem patří k průměru dvorských nosorožčích mláďat. Otcem je dvorský chovný samec Davu. 

Nosorožec dvourohý východní je kriticky ohrožený, v přírodě jich zbývá jen několik set. Safari park je jejich nejvýznamnějším chovatelem mezi zoologickými zahradami na celém světě. Nyní žije ve Dvoře 14 těchto nosorožců. Chov začal v roce 1971. V průběhu dekád se ze safari parku stalo jedno z nejdůležitějších center záchrany této formy nosorožce. Celkem se tu narodilo 47 mláďat.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Safari Park Dvůr Králové nad Labem

Štítky Safari Park, Dvůr Králové, nosorožec, reprodukce, záchrana, Kyjev, výběh, veřejnost, návštěvník, prospívá, ZOO Dvůr Králové, Dvůr Králové nad Labem, zahrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mládě nosorožce Kyjev přibere kilo každý den. Brzo se ukáže ve venkovním výběhu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.