Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Dnes začala stavba nového fotbalového stadionu v Hradci Králové. První změny uvidí lidé v březnu

22. 2. 2022 ve dvě odpoledne se poklepalo na stavební kámen nového fotbalového stadionu v Hradci Králové. Ten roste na místě staré arény. Podle smlouvy má dodavatel čas do dubna příštího roku. Multifunkční aréna bude splňovat podmínky pro mezinárodní utkání. Půjdou v ní pořádat i velké hudební festivaly.

“Včera jsem se dozvěděl, že stavební povolení nabylo právní moci. Strašně se mě ulevilo a vzpomněl jsme si na píseň, která zazněla, když se první člověk dostal do vesmíru. V druhé sloce se zpívá: tak jsme se konečně dočkali,” řekl dnes odpoledne na místě budoucího stadionu primátor města Alexandr Hrabálek (ODS). Podle jeho slov proběhla demolice starého fotbalového stánku bez komplikací. 

Novou stavbu má na starosti trojice společností Strabag, Geosan Group a D&D Elektromont. „Teď už budeme jenom stavět a projektovat. Vše jde podle plánu,” potvrdil Geosan Group Petr Kafka. Zároveň potvrdil, že všechny společnosti počítají s nejzazším termínem dokončení v dubnu příštího roku.   

Na přelomu února a března stavbaři na budoucí hrací ploše vztyčí čtyři jeřáby a zahájí stavbu hlavní nosné konstrukce. Hlavními stavbami budou západní tribuna, v níž bude zázemí, a věnec zbývajících tří tribun. „Základy budoucí hrací plochy budou položeny na podzim," uvedl technický vedoucí Strabagu Aleš Fišer.  

Otazník zatím visí nad budoucností východní tribuny původního stadionu, která je asi 20 metrů od budovaného stadionu. Město teprve bude muset rozhodnout, zda ji dá odstranit nebo ji po opravě zachová.  

Nejasno je také v samotném financování nového stadionu. Hradec Králové původně žádal od Národní sportovní agentury 300 milionů korun. Neuspěl však. Radnici se zdají podmínky pro získání finančních prostředků diskriminační, a proto agenturu vyzvala, aby celou výzvu zrušila. Ta to však odmítá.   

„Pokud stadion finanční podporu z NSA definitivně nedostane, bude to blamáž, drahé zklamání a selhání vedení města," uvedla z opozičního HDK Pavlína Springerová. Město je však připraveno celou částku zaplatit z vlastního.   

Hradec žádal 300 milionů na stadion, z dotace nedostane ani korunu. Je to diskriminační, tvrdí radnice

Bude muset Hradec Králové zaplatit 568 milionů korun za fotbalový stadion sám? Zatím to vypadá, že ano. Národní sportovní agentura (NSA) sice vypsala dotační výzvu, ale krajská metropole neuspěla. Radnice proto agenturu vyzvala, aby výzvu zcela...

Hradci Králové se dlouhá léta příprava stavby nového stadionu nedařila. Město vypsalo celkem čtyři tendry, ten poslední v září roku 2020. Na zahájení největší investiční akce města čekali místní dlouhých 15 let.  

Na fotbalák se vejde každý jedenáctý obyvatel Hradce Králové 

Nový fotbalový stadion bude mít tvar arény, jehož rohy budou zdobit historická lízátka. „Jsem rád, že se nám podařilo vymyslet návrh, který s lízátky počítá. Po demontování je zrekonstruujeme a opět vrátíme nad hrací plochu,“ potvrdil předseda představenstva společnosti Strabag Ondřej Novák.   

Speciální osvětlení ve tvaru lízátek bylo nad hrací plochou v Malšovicích od roku 1972. Poslední ze čtyř šlo k zemi v září loňského roku. Jejich rekonstrukce se bude konat přímo v areálu stadionu. Dosavadní halogenová technologie osvětlení bude nahrazena úspornější LED technologií. 

Nová fotbalová aréna bude splňovat požadavky UEFA 4 pro mezinárodní utkání. To byla jedna z podmínek města. Zápasy bude moct sledovat až osm tisíc lidí. Zajímavostí je, že kolem celé budovy stadionu bude natažena 300 metrů dlouhá atletická dráha. Další běžecká dráha pak bude v osvětleném tunelu přímo pod tribunami. Na stadionu bude k dispozici i šest tělocvičen, občerstvení a sedm víceúčelových sálů. 

Díky multifunkčnosti zde půjdou uspořádat například kongresy, trhy nebo velké hudební festivaly. Už dříve vedení města tvrdilo, že se na případný koncert vejde až 25 tisíc lidí. Na stadionu bude celkem 12 skyboxů, z toho dva budou velkoprostorové. Zároveň se počítá s ubytováním pro zhruba 60 lidí.  

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MMHK | Zdeněk Puš

Štítky stadion, Hradec Králové, fotbal, fotbalový, stavba, zahájení, základní, kámen, vizualizace, sport, stánek, sportoviště, multifunkční, aréna, FC Hradec Králové, fotbalový stadion, Strabag, hřiště, Geosan Group, ODS, Alexandr Hrabálek, UEFA, NSA, Hudební di

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes začala stavba nového fotbalového stadionu v Hradci Králové. První změny uvidí lidé v březnu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.