Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V úterý v poledne se rozblikají policejní majáky. Policie tak uctí oběti trestných činů

Policisté v Královéhradeckém kraji se připojí k Evropskému dni obětí trestných činů. Ten připadá na úterý 22. února a přesně v poledne se na minutu rozblikají policejní majáky napříč služebnami v celé republice. Policisté i Probační a mediální služba tak symbolicky vyjádří svou úctu k obětem trestných činů.

Evropský den obětí trestných činů má každý rok připomenout nutnost zvýšit povědomí o právech a potřebách obětí. Od toho u nás funguje taky Probační a mediační služba, která dlouhodobě podporuje oběti trestných činů v jejich aktivním úsilí vyrovnat se s těžkou životní situací. Lidem, kteří se stali obětí nějakého trestného činu, pomáhá zbavit se stigmatu a předsudků.

Probační a mediační služba v loňském roce navázala spolupráci s více než čtyřmi tisíci obětí trestných činů, což není zanedbatelné číslo. Budeme proto rádi, když se 22. února ve dvanáct hodin zastavíte na bezpečném místě a společně s námi jim vyjádříte úctu,“ říká ředitelka Probační a mediační služby Andrea Matoušková.

Probační a mediální služba je nedílnou součástí systému péče o oběti trestných činů a velice úzce spolupracuje s Policí České republiky a s řadou odborníků z neziskových organizací. „Jsem rád, že uvedení mezi sebou nesoutěží o to, kdo bude první na pomyslné cílové pásce, ale pomáhají konkrétním obětem trestné činnosti,“ pochvaluje si spolupráci ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Pro oběti trestných činů je podle odborníků nejdůležitější, aby je někdo citlivě vyslechl. Nejtěžší jsou přitom chvíle těsně po činu, ale i po návratu do normálního života. Vhodnou pomocí lze předejít vzniku posttraumatické poruchy. Obzvlášť citlivé je toto téma u zranitelných obětí, jakými jsou děti, senioři nebo obětí domácího a sexuálního násilí. Jejich práva stanovuje zákon z roku 2013.

Loni se na Probační a mediální službu nejvíce obracely oběti neplacení výživného, oběti krádeží, podvodů, výtržnictví a nedbalostního ublížení na zdraví. Nejde jen o psychologickou pomoc, ale oběti díky této službě dostanou i základní právní informace například k náhradě škody nebo peněžité pomoci.

Evropský den obětí trestných činů připomene minuta ticha, kterou budou držet policisté i zástupci Probační a mediační služby v úterý v pravé poledne. Následovat bude rozsvícení majáků policejních vozů. „Červené a modré světlo zapnutých majáků bude po dobu jedné minuty svítit jako znamení přicházející pomoci a zároveň bude symbolickým uctěním všech obětí trestných činů.  Světlo totiž znamená naději a s blikáním policejních majáků přichází pomoc,“ vysvětlila policejní mluvčí Eva Prachařová

Zapojit se mají policejní oddělení například v Hradci Králové, Jičíně, Náchodě nebo v Trutnově.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Královéhradecký kraj, Policie, Probační a mediální služba, oběť, trestný čin, pomoc, psycholog, odborník, majáky, minuta ticha, evropský den, úcta, maják, Pavel Blažek, ODS, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V úterý v poledne se rozblikají policejní majáky. Policie tak uctí oběti trestných činů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.