Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

MHD v Hradci Králové se zatím zdražovat nebude. K úpravě ceníku by mohlo dojít na konci roku

Blížíce se komunální volby, dobré podmínky pro cestující nebo odpor veřejnosti? Ať už je důvod jakýkoli, městská hromadná doprava v Hradci Králové se zdražovat nebude. O případné úpravě ceníku jednali zástupci jednotlivých zastupitelských klubů s primátorem města Alexandrem Hrabálkem (ODS). Ani jeden se pro zdražení nevyslovil.

Na konci loňského roku to vypadalo, že si cestující budou muset sáhnout do kapes daleko hlouběji. Rada města odsouhlasila návrh Dopravního podniku Hradec Králové a rozhodla o zdražení. Jednotlivá jízdenka placena čipovou kartou se měla zdražit o 14 procent. Za jízdné koupené u řidiče měli cestující nově platit až 40 korun. Dopravní podnik měl zároveň omezit bezplatné přepravy.  

Prakticky okamžitě se zvedla vlna protestu ze strany opozice, dalších členů vedení města i veřejnosti. Rada tak po pěti dnech svůj návrh na zdražování vzala zpět s tím, že vše ještě projednají i s členy zastupitelstva. To se nyní stalo, nikdo však zdražení jízdného ani úpravu ceníku nepodepsal.  

Původní zdražení by do kasy Dopravního podniku Hradec Králové přinesl zhruba 7,5 milion korun ročně. Takto je bude muset zaplatit sama radnice. „Nárůst nákladů je město připraveno vyrovnat. A to z přebytku hospodaření za rok 2021. Zatím máme na podporu dopravního podniku v rozpočtu vyčleněno 393,9 milionu korun,“ řekl námětek primátora Pavel Marek (ANO). 

Zdražení by mohlo přijít na konci roku  

Pavel Marek zároveň potvrdil, že debata na téma zdražení jízdného v Hradci Králové přijde. Nový ceník a úprava tarifů by se mohla řešit na konci letošního roku. Úprava cen jízdného by šla ruku v ruce s novým odbavovacím systémem MHD.  

Systém by měl výrazně rozšířit možnosti platby jízdného například i o bankovní karty. Prodej jízdenek u řidičů by dopravní podnik chtěl úplně omezit. Odbavovací systém za téměř 30 milionů korun podniku dodá firma Em Test. 

„V době klesající přepravy máme obavu, že by zdražení pro MHD znamenalo ještě větší pokles cestujících. Chceme i počkat, až uplyne covidové období a život města i přepravy se vrátí do nějakých standardních podmínek," dodal Marek.  

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DPMHK | Zdroj ČTK

Štítky MHD, cena, jízda, jízdné, zdražení, radnice, rada, Hradec Králové, odkládá, ceník, schválení, zastupitelé, kluby, protest, veřejnost, autobus, městská hromadná doprava, dopravní společnost, Alexandr Hrabálek, ODS, Pavel Marek, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

MHD v Hradci Králové se zatím zdražovat nebude. K úpravě ceníku by mohlo dojít na konci roku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.