Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Muže zlákal podvodník a vidina rychlého výdělku. Na nákup Bitcoinu vzal půjčku, přišel o 1,5 milionu

Trutnovští policisté řeší další podvod v on-line prostředí. Tentokrát hrála hlavní roli vidina rychlého zhodnocení peněz pomocí kryptoměn. Na úplném začátku podvedený narazil na inzerát výhodných investic pod záštitou známého moderátora. Nakonec to skončilo půjčkou v hodnotě 1,5 milionu korun a ztrátou všech těchto peněz.

„Poškozený nejprve vyplnil kontaktní formulář. Poté ho telefonicky kontaktovala žena s ruským přízvukem a později také údajný investiční poradce. Všichni s ním hovořili anglicky,“ řekla mluvčí policie Šárka Pižlová.  

Na jejich pokyn si muž do svého počítače nainstaloval program AnyDesk. Díky němu opakovaně umožnil vzdálený přístup ke svým souborům. Podvodníci na jméno podvedeného založili několik účtů na burzách. Na údajném grafu pak mohl vidět, jak se mu zúročují peníze, které vložil.  

„Pod vidinou velkého zisku si vzal u banky úvěr a vybral svůj investiční účet a všechny tyto prostředky použil na nákup kryptoměny,“ dodala mluvčí. Díky tomu, že měli podvodníci přístup do jeho počítače nakonec přišel o 1,5 milionu korun. V případě dopadení hrozí podvodníkům až osm let vězení.  

Základní pravidla při investování do kryptoměn nebo akcií: 

  • Do kryptoměn investujeme pouze peníze, o které si můžeme dovolit přijít.  
  • Investujeme pouze finanční prostředky, o kterých víme, že je v následujících letech nebudeme potřebovat.  
  • Pro snížení rizika ztrát investujeme v dlouhodobém hledisku minimálně několika let. Rychlé zúročení peněz je nepravděpodobné a riskantní. 
  • Pokud investování nerozumíme, radíme se pouze s odborníky nebo ověřenými institucemi.   
  • Ověřené instituce a aplikace po nás vždy budou chtít úvodní dotazník, který má prověřit finanční gramotnost. Jde o nařízení České národní banky.   
  • Před nakupováním akcií nebo kryptoměny nejdříve investujme čas do pochopení jednotlivých služeb.  

V Královéhradeckém kraji nejde o ojedinělý případ. Klamavou vidinu rychlého výdělku řeší policie velice často. O posledních dvou případech byla veřejnost informovaná 21. ledna letošního roku. Dva poškození přišli o celkem 2,6 milionu korun.  

První případ se týkal čtyřicetileté ženy z Rychnovska, ze které podvodník vylákal celkem 1,9 milionu korun. V druhém případě šlo o padesátiletého muže z Hradecka. Ten nakonec přišel o 700 tisíc korun.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky kryptoměna, podvod, policie, krimi, podvedený, podvodník, AnyDesk, Bitcoin, půjčka, investice, akcie, doporučení, peníze, Královéhradecký kraj, Česká národní banka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muže zlákal podvodník a vidina rychlého výdělku. Na nákup Bitcoinu vzal půjčku, přišel o 1,5 milionu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.