Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Řidiči by neměli zapomenout na dálniční známku. Nově jsou zpoplatněné všechny úseky dálnic v kraji

Se začátkem nového roku skončila platnost dálničních známek řadě řidičů. Bez ní od 1. ledna nově nesmí na žádnou z dálnic na východě Čech. Ačkoliv bylo možné v roce 2021 využívat dálnice D11 a D35 zdarma, letos to podle serveru edalnice.cz nepůjde. Nově jsou zpoplatněné všechny úseky v Královéhradeckém kraji.

Novou elektronickou dálniční známku musí mít všechny motorová vozidla se čtyřmi koly, jejichž nejvyšší povolená hmotnost činí nejvýše 3,5 tuny. Na vozíky, karavany a ostatní přípojová vozidla nebo motorky se povinnost nevztahuje. Výjimku mají i vozidla na elektřinu nebo hybridy a auta na vodík. 

Cena nové elektronické dálniční známky se nezměnila. Standardní cena na celý rok je 1,5 tisíce korun. Na 30 dní stojí známka 440 korun, na 10 dní 310. Snížená cena se týká pouze na vozidla poháněná zemním plynem nebo biometanem. V tomto případě řidiči za roční známku zaplatí 750 korun.  

Dálnice v Královéhradeckém kraji nově pouze se známkou  

Ještě do konce roku 2021 bylo možné využívat dálnice v Královéhradeckém a Pardubickém kraji zdarma. Známku řidiči potřebovali na nejnovější úsek D11 od křižovatky s D35 do Kuklen. Zdarma byla i D35 vedoucí od D11 do Opatovic nad Labem. Do konce roku šlo využívat zdarma i tři nové úseky dálnic.  

To od letošního roku možné není. Podle oficiální mapy na edalnice.cz jsou všechny úseky v Pardubickém i Královéhradeckém kraji zpoplatněné. 

Za dálnice kolem Hradce Králové bez poplatku usilovalo v roce 2018 statutární město i Královéhradecký kraj. Ministerstvo dopravy pod vedením Dana Ťoka (ANO) tenkrát vyhovělo. Samosprávy argumentovaly, že úseky dálnice D11 a D35 tvoří fakticky jihozápadní obchvat Hradce Králové a v nemalé míře slouží i pro místní dopravu. 

Jízda bez dálniční známky se prodraží  

Pokuta za jízdu bez dálniční známky se na místě může vyšplhat na pět tisíc korun a ve správním řízení až na 20 tisíc korun. I proto policie doporučuje na nákup dálniční známky nezapomenout a vyřešit ji několik dní před odjezdem.  

Lidé nakupují dálniční známky převážně na e-shopu. „Pořízení je snadné. Zjednodušeně řečeno stačí zadat SPZ a vyplnit e-mail. Pokud chce někdo platit bankovním převodem, musí ale počítat s tím, že bude mít známku platnou nejdříve za pět dní od úhrady,“ připomíná mluvčí společnosti CENDIS Martin Opatrný

Najdou se i řidiči, kteří zkouší systém obcházet a známku kupují až v moment, kdy před sebou vidí hlídku. „Tenhle způsob je naivní. Ve většině případů totiž policisté pro kontroly využívají kamery na mýtných branách, řidič tedy hlídku ani zpozorovat nemůže. Systém zaznamená přesně na vteřinu dobu nákupu. Pro naše hlídky je pak snadné vyhodnotit, zda motorista byl na zpoplatněné komunikaci s platnou známkou nebo nikoliv,“ upozorňuje Michal Hodboď z Ředitelství služby dopravní policie.   

Řidiči při silniční kontrole nejčastěji argumentují tím, že jejich auto je firemní nebo půjčené. Zodpovědnost však nesou právě řidiči, nikoliv majitelé automobilů. 

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Markus Spiske | Pixabay

Štítky dálnice, doprava, Hradec Králové, Královéhradecký, kraj, elektronická, dálniční, známka, zpoplatněný, úsek, D11, D35, on-line, automobil, cestování, ČR, dálniční poplatek, Královéhradecký kraj, Česko, Pardubický kraj, Dan Ťok, Dálnice D11, CENDIS, s.p.

Řidiči by neměli zapomenout na dálniční známku. Nově jsou zpoplatněné všechny úseky dálnic v kraji  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.