Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vláda zvažuje posílení pravomocí policie v kontrole covidových opatření

Vláda plánuje projednávat novelu, která upravuje v souvislosti s epidemií koronaviru pravomoci státní i obecní policie tak, aby mohla pokutovat porušení protikoronavirových opatření na místě. Normu už jednou odmítl Senát a poslanci v červnu neměli dost hlasů, aby veto horní komory přehlasovali. Policistům a strážníkům má dát norma obecné právo dodržování restrikcí kontrolovat a řešit porušení povinností jednotlivců, podnikatelů i firem pokutou na místě. Návrh zákona ministerstvo vložilo v pátek do legislativní knihovny, aby byl projednán v co nejbližší době.

Vládní novela, podle níž by podnikatelům a firmám hrozily až třímilionové sankce za porušování omezení vydaných podle krizového zákona, se Sněmovně nepodařilo prosadit v první polovině roku. Kabinet ji připravil koncem roku 2020 kvůli koronavirové krizi, protože ji zákonný podklad pro ukládání pokut podnikatelům a firmám za porušování restrikcí vydaných na základě krizového zákona chyběl.

Senát předlohu zamítl už v lednu. V dolní komoře se hlasování o ní odkládalo, protože provládním stranám chybělo kvůli karanténám a nákazám poslanců nejméně 101 hlasů pro prosazení novely. V červnu pro ni zvedlo ruku 79 ze 161 přítomných poslanců. Pro přehlasování senátního veta nehlasovali ani někteří poslanci koaličních ANO a ČSSD, a také komunistů, kteří menšinový kabinet v dolní komoře do poloviny dubna tolerovali.

Senátoři zamítnutí novely zdůvodňovali tím, že je horní hranice pokuty neúměrně vysoká a vedla by k likvidaci firem a živnostníků, kteří se potýkají s dopady restrikcí. Poukazovali na to, že vládní opatření proti koronaviru byla přijímána prakticky každodenně a s mnoha výjimkami a byla tím nepřehledná.

Nová vládní opatření platí ode dneška

Kvůli zhoršující se epidemické situaci, která se v posledních dnech vyvíjí podle rizikového scénáře, v Česku platí ode dneška nová pravidla. Je to povinnost nosit respirátory ve všech vnitřních prostorách včetně pracovišť, pokud od sebe nejsou dál než 1,5 metru. Karanténa nařízená po kontaktu s nakaženým se zkracuje ze současných dvou týdnů na sedm dnů, podmínkou je ale negativní PCR test. Od listopadu budou mít preventivní testy hrazeny ze zdravotního pojištění už jen děti a mladí do 18 let, lidé s částečným či dokončeným očkováním a ti, kteří se nemohou nechat naočkovat. Nadále zdarma budou i testy nařízené lékařem nebo hygieniky.

Zároveň se od příštího týdne zkrátí doba platnosti negativního testu jako potvrzení o bezinfekčnosti: u PCR testů ze sedmi dnů na tři, u antigenních testů ze 72 hodin na 24 hodin.

Cílem vládních opatření je přesvědčit lidi k očkování. V posledních dnech se tempo očkování skutečně výrazně zrychluje. Za uplynulý den podali zdravotníci 4942 dávek vakcíny proti koronaviru, to je víc než dvojnásobek oproti předchozí neděli. Od začátku očkování proti covidu-19 loni v prosinci bylo v Česku podáno téměř 12,08 milionu dávek vakcín a přes 6,05 milionu lidí bylo plně naočkováno. To není ani 60 procent populace, ačkoliv v plánu bylo do konce léta naočkovat přinejmenším 70 procent. Skoro 116.000 lidí už dostalo posilující dávku vakcíny. Očkovat se mohou zájemci od 12 let.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky COVID-19, koronavirus, pandemie, ČR, policie, pravomoc, projednání, opatření, situace, očkování, test, karanténa, Senát Parlamentu ČR, pandemie covidu-19, Poslanecká sněmovna ČR, koronavirová krize, Česko, ČSSD, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda zvažuje posílení pravomocí policie v kontrole covidových opatření  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.