Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Některé skiareály budou muset kvůli pandemii zdražit. Výpadek financí dal stopku novým projektům

Velké lyžařské areály v Královéhradeckém kraji letos kvůli ekonomickým dopadům pandemie koronaviru seškrtaly investice, většinou se soustředily na nutnou údržbu. Některé z nich zvažují kvůli rostoucím nákladům zdražení. Provoz skiareálů zásadně poznamenala v minulé zimní sezoně omezení v souvislosti s šířením koronavirové infekce. Kvůli vládním opatřením zůstaly skiareály většinu sezony zavřené.

V největším českém zimním středisku ve Špindlerově Mlýně plánují zahájení zimní sezony na 10. prosince. "Jsme připraveni zajistit provoz za dodržování platných nařízení. Co se týče investic, tak jsou z důvodu omezení způsobených covid situací spíše provozní. Zdražení neplánujeme, máme flexibilní ceny a budeme řídit cenu skipasů podle poptávky, počasí, sezony, množství otevřených sjezdovek," řekl mluvčí skiareálu Adam Svačina. Podle něj asi 70 procent skipasů prodají on-line přes Gopass.travel.

Skiareál kvůli pandemii odložil investici za stovky milionů korun do propojení středisek Svatý Petr a Medvědín. Práce měly začít letos. "Připravujeme vše na zahájení stavby propojení od jara 2022," řekl Svačina. Skiareál v zimě nabízí 27 kilometrů sjezdovek, šest lanovek, 11 vleků, večerní lyžování a 85 kilometrů upravených běžeckých tras.

Krkonošský SkiResort Černá hora - Pec pod Sněžnou letos investoval několik milionů korun, zejména do rozšíření možností on-line nákupu skipasů a rozšíření on-line prodeje služeb. Mluvčí SkiResortu Zina Plchová označila za hlavní novinku zjednodušení pořízení skipasů zakoupených on-line. "Nově bude možné si on-line koupený skipas vyzvednout ve výdejním automatu tzv. sKiosku přímo v areálu, a to kdykoliv. Při včasném nákupu budou skipasy levnější oproti pokladně až o 36 procent," řekla Plchová.

Zdražení skipasů o zhruba pět procent 

Ve Ski centru Říčky v Orlických horách se letos soustředili na nutnou údržbu. Podle Petra Kánského ze skicentra je to dané i tím, že v roce 2020 vyměnili za více než 60 milionů korun páteřní čtyřsedačkovou lanovku za výkonnější šestisedačkovou. Šlo o největší investici skicentra za poslední roky.

"Do velkých nových investic jsme proto letos nešli, dokončili jsme loňský velký projekt. Ještě na konci srpna jsme si říkali, že ceny zvyšovat nebudeme. Ovšem, co se nyní děje s energiemi, je možné, že na to budeme muset reagovat," řekl Kánský. Pokud to klimatické podmínky umožní, skicentrum je podle něj připraveno sezonu zahájit v polovině listopadu.

Středisko Deštné v Orlických horách letos investovalo do svého rozvoje 10 milionů korun. Šlo o investice do zasněžování, do propojení systémů na výrobu a měření sněhu, na pořízení skibusu na přepravu lidí v Deštném a traktorbagr. Loni podle ředitele skicentra Tomáše Prouzy činila investice 16,5 milionu korun a v roce 2019 dva miliony korun. "Na konci roku 2019 vstoupil do areálu nový investor, společnost Hamaga, který zajistil financování investic přes nepříznivý vývoj posledních dvou sezon," řekl Prouza.

Podle něj se letošní zdražení skipasů v Deštném bude pohybovat okolo pěti procent. "Vždy se snažíme areál zprovoznit nejpozději do vánočních svátků. Optimálně bude areál spuštěn 17. prosince. Pokud to sněhové podmínky dovolí, zahájíme sezónu dříve," dodal Prouza.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Skicentrum Deštné

Štítky ČR, turistika, rekreace, lyžování, stavby, hory, Královéhradecký, kraj, zima, sníh, sjezdovka, lanovka, skiareál, skipas, cena, investice, pandemie covidu-19, Královéhradecký kraj, Tomáš Prouza, Špindlerův Mlýn, Orlické hory, Medvědín, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Některé skiareály budou muset kvůli pandemii zdražit. Výpadek financí dal stopku novým projektům  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.