Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

VOBLY 2021: Druhý volební den je u konce. Začínají se sčítat hlasy

Volby jsou oficiálně u konce. Lidé měli přesně 14 hodin na to, aby ovlivnili budoucí složení Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. V Královéhradeckém kraji vybírali ze 17 volebních stran nebo hnutí, které si rozdělí celkem 11 poslaneckých mandátů. V současné chvíli začalo sčítání hlasů.

GALERIE: Jak vypadal první den voleb?

Pátek, 8. října 2021, 17:22

VOLBY 2021: Jak vypadal první volební den?
VOLBY 2021: Jak vypadal první volební den?

O 200 poslaneckých křesel letos usiluje celkem 5 242 kandidátů, které nominovalo 22 volebních uskupení z celé České republiky.

Předpokládá se, že konkrétní výsledky budou známé dnes vpodvečer. Už po prvních hodinách sčítání dostanou občané České republiky celkem přesnou představu o tom, jak letošní volby dopadnou. Podle předvolebních průzkumů se bude na prvních pozicích přetlačovat hnutí ANO, koalice SPOLU a koalice Pirátů a Starostů.

Složení nové Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky a budoucí vlády letos výrazně ovlivní i strany, které se pohybují na hranici povinných pěti procent. Jde především o ČSSD a KSČM. Předseda komunistů Vojtěch Filip při svém hlasování novinářům potvrdil, že jeho strana by po těchto volbách opět podpořila případnou menšinovou vládu hnutí ANO.

Naopak předseda ČSSD Jan Hamáček by za úspěch považoval, kdyby se sociální demokraté dostali do Poslanecké sněmovny. Pokud by strana povinnou hranici překročila, mohla by se opět připojit k hnutí ANO. V opačném případě Hamáček v jejím čele skončí. „Pokud by sociální demokracie neuspěla, tak by musel přijít někdo jiný do vedení strany," potvrdil během voleb Hamáček. Podle jeho slov stranu voliči trestají za koronavirovou pandemii.

První tři budou mít kolem 25 procent. Spojením koalic by mohla vzniknout většina

„Z mého pohledu jsou tyhle volby zcela zásadní. Je to křižovatka, kam se naše země bude vyvíjet. Považuji je opravdu za jedny z těch nejdůležitějších, které jsme po listopadu 1989 měli,“ řekl při svém hlasování předseda STAN Vít Rakušan. Podle jeho slov budou mít tři nejsilnější politické subjekty kolem 25 procent.

Starostové a Piráti spoléhají na to, že se jim podaří s koalicí SPOLU vytvořit ve Sněmovně většinu a dosáhnout změny ve vládě. „Pokud se nám to nepovede, tak hrozí, že tu budou vládnout populisté s extremisty a s ničím nepohnou. A ještě nás budou posouvat na východ. A to je něco, co já nechci," řekl předseda ODS Petr Fiala.

Podle letošní novely volebního zákona platí nový způsob přepočtu voličských hlasů na poslanecké mandáty, který opět zvýhodňuje úspěšnější strany, ale méně než dosud. Novela také upravila hranice pro vstup koalic do Sněmovny. Volebním koalicím bude stačit méně hlasů než v minulosti. U dvoučlenné koalice osm procent hlasů a vícečetných 11 procent hlasů.

Před čtyřmi lety vyhrálo volby hnutí ANO před ODS a Piráty. Dále se do Sněmovny dostali zástupci SPD, KSČM, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN.

Podle volebního modelu agentury STEM z konce září letošního roku by mělo pětiprocentní hranici překročit šest subjektů. Hnutí ANO, koalice STAN, koalice PirSTAN, SPD, KSČM a Přísaha. Těstě pod touto hranicí se umístilo ČSSD.

VOLBY 2021: Známe předběžné výsledky voleb, tvrdí Volný blok. Nikdo je nezná, oponuje statistický úřad

Máme k dispozici předběžné výsledky voleb, tvrdí kandidáti za Volný blok. Jejich příspěvek se nyní šíří po sociálních sítích. Výsledky podle svého tvrzení získali za základě algoritmu na vyhledávání klíčových slov na Facebooku a Twitteru. Na...

Podle některých volebních komisí v Hradci Králové se volební účast dostala vysoko nad 60 procent. „Na volebním okrsku číslo 15 v budově Základní školy SNP mělo krátce před 14. hodinou odvoleno 66 procent voličů,“ řekl Hradecké Drbně člen komise Petr Vinklář.

Výsledky parlamentních voleb pro Královéhradecký kraj v roce 2017:

  • ANO (31,77%) – pět mandátů
  • ODS (11,56%) – jeden mandát
  • Piráti (10,73%) – jeden mandát
  • SPD (10,05%) – jeden mandát
  • KSČM (7,10%) – jeden mandát
  • ČSSD (6,5%) – jeden mandát
  • KDU-ČSL (5,84%) – jeden mandát
  • TOP 09 (5,13%) – žádný mandát
  • STAN (5,08%) – žádný mandát

Pod pětiprocentní hranicí se umístili: Svobodní, Zelení, Rozumní, REAL, SPO, SPR-RSČ, DSSS, ŘN-VU, DV 2016, ODA, CESTA, BPI, RČ a Referendum o Evropské unii

Volební účast se v Královéhradeckém kraji zastavila na 63,25 procentech.

Ohodnoť článek

Foto Stanislav Heloňa | Zdroj ČTK

Štítky volby, 2021, PS, poslanecká, sněmovna, Královéhradecký, kraj, politika, sčítání, aktuálně, ČR, účast, koalice, Poslanecká sněmovna ČR, ČSSD, ANO 2011, Královéhradecký kraj, Starostové a nezávislí, KSČM, Jan Hamáček, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOBLY 2021: Druhý volební den je u konce. Začínají se sčítat hlasy  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.