Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VOLBY 2021: Známe předběžné výsledky voleb, tvrdí Volný blok. Nikdo je nezná, oponuje statistický úřad

Máme k dispozici předběžné výsledky voleb, tvrdí kandidáti za Volný blok. Jejich příspěvek se nyní šíří po sociálních sítích. Výsledky podle svého tvrzení získali za základě algoritmu na vyhledávání klíčových slov na Facebooku a Twitteru. Na základě těchto výpočtů prý Volný blok zatím získal 21 procent hlasů. Český statistický úřad však upozorňuje, že výsledky před rozpečetěním volebních uren nezná nikdo.

„AKTUÁLNĚ - předběžné výsledky. Jak jsem je sehnal? Dva roky pracuji na sociálních sítích. Jsem přihlášen do více jak 500 skupin. Sleduji reakce a příspěvky. Existuje algoritmus na vyhledávání klíčových slov. Lidé se podělí s ostatními s tím, komu dali hlas. To je veřejně dostupné, když to zadají na FB, Twitter apod. sami,“ stojí v příspěvku, který sdílí kandidáti Volného bloku včetně Luďky Tomešové (Volný blok), lídryně kandidátky v Královéhradeckém kraji.

„Ano, to jsem ráno sdílela. Někdo mi to poslal do Messengeru,“ řekla Tomešová. „Tak internetové hlasování pro nás vycházelo vždy dobře. Někdy jsme byli dokonce i první. A co mám zprávu z volebních komisí, tak účast je letos velká. A to už taky něco znamená. Ty, co běžně nechodili k volbám nám na kampaních vždycky říkali, že nechodili, ale teď nám to tam půjdou hodit. Takže vůbec nevylučuji, že bychom se mohli překulit do vyšších čísel. Konkrétně si ale netroufám odhadovat,“ dodává jednička krajské kandidátky.

Podle „algoritmu“ Volného bloku má podle předběžných výsledků aktualizovaných ke včerejší 19. hodině nejvíce hnutí ANO s 22 procenty, následuje Volný blok s 21 procenty, SPOLU s 18 procenty, Piráti a Starostové s 15 procenty, Trikolora Svobodní Soukromníci s 12 procenty a SPD rovněž s 12 procenty. „O zbytku není žádná zmínka,“ píše se v příspěvku. Ten na sociálních sítích vyvolal jak nadšení, tak posměšky. „Ale zase tomu nelze upřít, že je součet 100 procent,“ píše na Twitteru Jakub Haifer.

„Sčítání volebních výsledků začíná po uzavření volebních místností ve 14 hodin. Český statistický úřad nemá žádné průběžné výsledky, ty nemá nikdo. O tom velice jasně mluví zákon. První průběžné výsledky jde získat nejdříve po rozpečetění volebních uren. Do té doby probíhá hlasování a nikdo se k nim nedostane,“ řekl tiskový mluvčí Českého statistického úřadu Jan Cieslar.

Pozor na sociální bubliny na internetu 

Mediální odborníci také upozorňují na existenci sociálních bublin, které na sítích vznikají. Lidé s určitými zájmy a politickým myšlením si na sociálních sítích vybírají přednostně ty skupiny, které podporují jejich politické přesvědčení. Obklopí se tak stejně smýšlejícími lidmi a vzniká informační bublina.  

„V důsledku toho, že různé internetové stránky přizpůsobují svůj obsah na míru každému uživateli, jsme méně vystaveni názorům a postojům, které odporují těm našim. Jednoduše řečeno, informační bubliny vedou k posilování našeho vlastního světonázoru tím, že nám do ní projde pouze obsah, který ho podporuje,“ upozorňují Miloš Gregor a Petra Vejvodová v publikaci Nejlepší kniha o fake news.

„To nás pak čím dál více vede k vytvoření iluze, že náš názor je ten jediný možný a správný, že se o tom píše všude a každý soudný člověk to tak přece musí vidět taky. Takto je vlastně utnuta jakákoliv diskuse už v samotném zárodku. Každá ze stran je totiž přesvědčená, že to ona má patent na pravdu a druhý názorový tábor nevidí, co je zřejmé,“ varují autoři.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Luďky Tomešové

Štítky volby, Volný blok, průzkum, předběžné výsledky, sociální sítě, Facebook, Twitter, sociální bublina, výsledky voleb, sociální síť, Český statistický úřad, Meta Platforms, Jan Cieślar, ANO 2011, Svoboda a přímá demokracie, Piráti a Starostové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Bělský

Poslední pokus o získání voličů pro Volný blok. 21% by bylo krásných ale je to jen zbožné přání. Pořád je důležité to hlavně hodit SPD(Okamura), je to dlouhodobá strana s neměnným programem a ta má šanci něco změnit k lepšímu! Pan Volný je mi svým rebelstvím sympatický ale bohužel jen odčerpává hlasy důležité straně. Vždy jde jen o peníze, tady to platí dvojnásob.......bohužel

Sobota, 9. října 2021, 11:38Odpovědět

VOLBY 2021: Známe předběžné výsledky voleb, tvrdí Volný blok. Nikdo je nezná, oponuje statistický úřad  |  Volby  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.