Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

O víkendu slaví Safari Park narozeniny. Zoologická zahrada funguje 75 let

Závěr letní sezóny zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem spojila s oslavou narozenin. Ještě jako malý zookoutek poprvé otevřela v roce 1946. Safari Park připravil speciální program, který stojí na promítání dobových záběrů a historických záběrů přímo z areálu zahrady. Oficiální program začíná v sobotu ve 14:00.

Pracovníci zoologické zahrady připravili program s pamětníky i dalšími osobnostmi, které ovlivnily podobu areálu zoologické zahrady. Návštěvníci si prohlédnou speciální edici sběratelských známek. V plánu jsou i hudební vystoupení a diskuze s odborníky.  

„Sobota v safari parku bude především poděkováním všem našim přátelům a sponzorům za přízeň. Pro ně i pro všechny ostatní jsme připravili jedinečné pásmo setkání s někdejšími řediteli zahrady, bývalými spolupracovníky, historickými filmy o safari parku i oblíbené ukázky tance a hudby Afriky. Půjde bezesporu o jednu z největších oslav v dějinách safari parku,“ říká ředitel Safari Parku Dvůr Králové Přemysl Rabas

Součástí programu bude i několik zvláštností. Jednou z nich bude i představení kolekce 75 šátků módní návrhářky Andrey Vytlačilové. Designérka, která se narodila ve východočeských Mžanech, spolupracovala se světově nejúspěšnějšími módními domy jako jsou Versace, Balenciaga, Kenzo nebo Marc Jacobs. Peníze z prodeje šátků půjdou na projekt BioRescue, který bojuje za záchranu nosorožců.  

V rámci programu dojde i k předání ceny Bílý slon za nejvýznamnější odchov savce za rok 2020 mezi zoologickými zahradami v Česku a na Slovensku. Tu si převezme zoolog Luděk Čulík. „Ocenění získá dvorský safari park za prvoodchov raritní antilopy chocholatky červené,“ dodala mluvčí Safari Parku Zuzana Boučková.  

Oficiální program oslav 75. let chovu zvířat ve Dvoře Králové začne v sobotu 18. září ve 14:00. Převážná jeho část se bude konat v amfiteátru za Neumannovou vilou.  

Od malého zookoutku k nejnavštěvovanější atrakci ve východních Čechách  

V květnu roku 1946 se ve Dvoře Králové otevřel malý zookoutek. Nebyl větší než 6,5 hektarů. Výběhy a klece stavěli majitelé svépomocí a více než zoologickou zahradu areál připomínal soukromou zahrádku u rodinného baráku. Tenkrát mohli lidé obdivovat například jezevce, lišky nebo sovy. Zvířat ale rychle přibývalo a brzy vznikl i pavilon exotické zvěře s opicemi nebo lvem jménem Rémus. 

Zajímavostí je, že zoologická zahrada chovala i lední medvědy. V roce 1959 byla jedinou zahradou v zemi, která měla tato zvířata. Byla zde do konce tisíciletí. Za tu dobu se tam narodila čtyři mláďata.   

Velký zlom přišel v roce 1965, kdy se ředitelem zahrady stal Josef Vágner. Ten si prosadil vybudování safari a celou zahradu zaměřil na chov afrických zvířat. Během svého ředitelování uspořádal osm expedic do Afriky, z kterých dovezl tisíce zvířat. Založil tak genetickou banku zvířat, ze které se čerpá dodnes. 

Za 75 let se v zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem narodilo doslova několik tisíc nových zvířat. Některá zůstala na východě Čech, jiná odcestovala do celé Evropy a dalších míst po celém světě.   

V safari parku se narodilo přes osm tisíc afrických kopytníků, mnoho z nich poprvé v rámci Česka. Legendární je chov žiraf s více než 260 mláďaty. Zahrada odchovala i rekordních 60 nosorožců. Z dalších zvířat je to 260 mláďat psů hyenových, přes 60 gepardů, 800 zeber nebo přes 400 antilop koňských.  

Například nosorožce bílé severní nerozmnožila žádná jiná zahrada světa a přežití druhu nyní závisí na snaze světových expertů týmu BioRescue, který je koordinován právě dvorským safari parkem.   

V současné době patří Safari Park ve Dvoře Králové mezi nejnavštěvovanější turistické atrakce v Královéhradeckém kraji. Podle dat agentury CzechTurism z roku 2019 je zahrada 13. nejnavštěvovanějším místem v České republice.   

Ohodnoť článek

Foto Safari Park Dvůr Králové nad Labem

Štítky safari park, Dvůr Králové, foto, historie, výroční 75 let, ZOO, safari, oslava, program, víkend, sobota, zoologická zahrada, ZOO Dvůr Králové, zahrada, Dvůr Králové nad Labem, slavnost, narozeniny, Česko, léto, Přemysl Rabas, Marc Jacobs, Josef Vágner

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O víkendu slaví Safari Park narozeniny. Zoologická zahrada funguje 75 let  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.